”Rannsaka oss själva”

Lövgren om publikfiaskot i Malmö

1 av 2 | Foto: Johan Flinck
SPORTBLADET

MALMÖ. Sista matchen på svensk mark inför handbolls-EM. 

Då kom det bara 1386 åskådare i Malmö.

– Vi får rannsaka oss själva, säger Stefan Lövgren, vd för Svenska handbollslandslaget AB, om publikfiaskot.

Handbollsherrarna spelar två matcher på svensk mark inför EM i Polen 15-31 januari: en dubbellandskamp mot Tjeckien i går och i dag.

Därefter spelar man en fyrnationsturnering i Spanien i helgen.

Den första av de två matcherna mot Tjeckien drog fullt hus i Jönköping: 7200 åskådare, där hälften (men allihop betalande) var ungdomar från den stora turneringen som spelades i Jönköping.

På tisdagen spelades returen i Isstadion i Malmö men då kom bara 1386 åskådare och de flesta av stolarna gapade alltså tomma när Sverige vann för andra kvällen i rad, den här gången med 27-25.

Kom 8500 i fjol

Då hade förbundet ändå lagt mer pengar på marknadsföring än vanligt till matchen i Malmö.

Varför kommer det inte fler?

– Det är en bra fråga vi måste ställa oss. Det var 8500 i Malmö Arena när vi mötte Danmark för ett år sedan. Och över 6000 när vi mötte Ryssland för två år sedan i Malmö Arena. Vi och Skånes handbollsförbund får rannsaka oss själv varför vi inte nått fler. Det är tråkigt både för dem som kom hit och för spelarna, säger Stefan Lövgren, vd för Svenska handbollslandslaget AB.

Vad tyckte du om inramningen, Staffan Olsson?

– Vilken inramning, svarar förbundskaptenen ironiskt.

”Minusgrader i hallen”

Spelarna var också besvikna.

– Det var lättare att tända till i går med 7000 på läktarna. Men vi måste klara av att göra det bra ändå, säger Mattias Zachrisson, en av få bra i det svenska laget denna kväll.

– Men det här blir Petersens vardag nu, flinar ”Zacke” i en passning till Fredrik Petersen, som valt att överraskande lämna Füchse Berlin för spel i Malmö efter EM.

Petersen om publiksiffran:

– Klart man blir besviken. Säga vad man vill så blir det en jävla omställning från i går till i dag. Och så är det minusgrader här inne också. Men vi ska inte skylla på det, vi ska spela bättre ändå.

Anledningen till att man spelade på Isstadion var för att testa arrangemanget inför dam-EM i december då en grupp ska spela här.

FAKTA

Sveriges uppladdning och EM-matcher

Dubbellandskamp:

4 januari: Tjeckien (Jönköping).

5 januari: Tjeckien (Malmö).

Fyrnationsturnering:

8 januari: Spanien (Irun, Spanien).

9 januari: Polen (Irun, Spanien).

10 januari: Brasilien (Irun, Spanien).

EM:

16 januari: Slovenien (Wroclaw).

18 januari: Tyskland (Wroclaw).

20 januari: Spanien (Wroclaw).

Tre av fyra lag går vidare till mellanrundan.

Sverige–Tjeckien 29–27 (15–12)

Sverige: Niclas Ekberg 5 (3), Mattias Zachrisson 4, Markus Olsson 3, Jesper Konradsson 3, Johan Jakobsson 3, Viktor Östlund 3, Andreas Cederholm 2, Jesper Nielsen 2, Jonas Källman, Andreas Nilsson, Helge Freiman, Linus Persson Tjeckien: Jakub Hrstka 7 (5), Miroslav Jurka 3, Jan Stehlik 3, Tomas Babak 3 (1), Milan Skvaril 3, Ondrej Zdrahala 3, Roman Becvar 2, Leos Petrovsky 2, Tomas Hes.

Publik: 1 386.