Lösning: OS-vapnet

Sverige har problem med niometersspelet - kan ta till beprövat knep i EM

Foto: BILDBYRÅN
Fredrik Petersen.
SPORTBLADET

Det svenska niometersspelet kärvar fortfarande med en vecka kvar till EM.

Då kan OS-vapnet vara lösningen: Fredrik Petersen som spelmotor.

– Då blir det rock'n'roll-handboll, säger förbundskaptenen Staffan Olsson.

Efter förnedringen mot Spanien i går förlorade handbollsherrarna i dag mot Polen med 26-28 i uppladdningen inför EM 15-31 januari.

Sverige spelade klart bättre än i går i 40 minuter, där jättetalangen Lukas Nilsson var briljant i första halvlek, och var på väg mot seger när man hade ledningen med 22-17.

Men så rasade man ihop totalt och förlorade en period med hela 1-10 och till slut matchen.

Många har tvivlat på det svenska niometersspelet och tvivlen kvarstår med en vecka – och morgondagens genrep mot Brasilien – kvar till EM-premiären.

Sverige kommer till EM med fyra mästerskapsdebutanter på niometer och två som har blott ett mästerskap i ryggen.

Kan ta till OS-vapnet

Förbundskaptenerna valde också att bara ta ut en renodlad mittnia i Jesper Konradsson, 21.

Lösningen kan vara att slänga in ett gammalt OS-vapen som spelmotor för att avlasta Konradsson: kantspelaren Fredrik Petersen, som gjorde stor succé som mittnia på vägen fram mot OS-silvret i London 2012. Han har knappt använts på positionen sedan dess.

– Han är användbar. Det går att använda honom i delar där man vill ha högre fart i anfallsspelet och i 6-5-spelet. Det är absolut ett alternativ som vi har med oss, säger förbundskapten Ola Lindgren.

Och man behöver inte lägga en massa tid på att spela in Petersen som mittnia på det fåtal träningar som återstår före EM.

– Nej, då blir det rock'n'roll-handboll. Klart det är ett alternativ, säger Lindgrens kollega Staffan Olsson.

”Jag är beredd”

Petersen själv är sugen:

– Blir det aktuellt är jag beredd. Jag kan ju spelet bra. Det handlar mer om att sätta de andra i lägen. Jag känner mig trygg i det och jag har till exempel spelat med båda våra linjespelare tidigare: Andreas (Nilsson) i Hamburg och Jesper (Nielsen) i Berlin, säger kantvirtousen.

Sverige möter Brasilien på söndagsförmiddagen i ett sista genrep. Därefter åker man hem till Sverige för att ladda i tre dagar innan man åker till EM-orten Wroclaw på torsdag.

Sverige spelar EM-premiär mot Slovenien på lördag.

FAKTA

Sveriges EM-gruppspel:

16 januari: Slovenien (Wroclaw).

18 januari: Tyskland (Wroclaw).

20 januari: Spanien (Wroclaw).

Tre av fyra lag går vidare till mellanrundan.

Sverige–Polen 26–28 (17–13)

Sverige: Lukas Nilsson 5, Johan Jakobsson 4, Jesper Nielsen 3, Jesper Konradsson 3, Fredrik Petersen 3 (1), Niclas Ekberg 3 (1), Andreas Cederholm 2, Jonas Källman, Viktor Östlund, Andreas Nilsson.

Polen: Karol Bielecki 7 (1), Przemyslaw Krajewski 4, Michal Daszek 4 (1), Krzysztof Lijewski 4, Michal Jurecki 3, Jakub Lucak 2, Adam Wisniewski, Bartosz Jurecki, Piotr Chrapkowski, Michal Szyba.