”Mycket som inte fungerar”

Lindgren efter tre raka förlusterna inför EM

Foto: BILDBYRÅN
Staffan Olsson och Ola Lindgren har en del att fundera på.
SPORTBLADET

Sverige åker till handbolls-EM med tre raka förluster bakom sig.

Efter en ny genomklappning förlorade man mot Brasilien i genrepet.

– Det är många saker som inte fungerar som gör att det finns en oro, säger förbundskaptenen Ola Lindgren.

De svenska förbundskaptenerna Staffan Olsson och Ola Lindgren har mycket att fundera på inför EM i Polen 15-31 januari.

För efter förlusterna mot Spanien och Polen i fyrnationsturneringen i spanska Irun blev det torsk nummer tre mot Brasilien, ett betydligt svagare lag än de två nämnda, på söndagen.

Lagen följdes åt i 20 minuter tills Sverige gick ut på ett offensivt 5-1-försvar och kunde rycka åt sig en fyramålsledning i paus: 16-12.

Men i andra halvlek var inte denna försvarsmodell lika framgångsrik och brassarna åt ikapp försprånget. Lagen följdes åt på nytt men sista tio minuterna rasade Sverige ihop efter förhastade avslut och slarvigt spel med massor av tekniska fel som följd där orutinen lyste igenom. Sverige gjorde inte ett mål sista elva minuterna av matchen och förlorade den med 28-25.

Tre genomklappningar i rad

Nu har Blågult haft en period i varje match i fyrnationsturneringen där man klappat igenom totalt: man förlorade en period med 0-9 mot Spanien, en sekvens mot Polen med 1-10 och även om det inte rann i väg lika mycket bakåt mot Brasilien så gjorde man alltså inte mål på de sista elva minuterna.

– Vi bjuder på massor av oprovocerade tekniska fel. Det är mycket som måste bli bättre. Vi slutar göra jobbet i de här perioderna och söker bara passningsalternativet i stället för att vara tillräckligt tuffa och skapa något utifrån farten, säger förbundskapten Ola Lindgren.

Att Sverige kommer att få det tufft i EM i det uppställda anfallsspelet, med många unga, orutinerade niometersspelare, är väntat.

– Men det betyder att vi måste spela med större disciplin och vara noggrannare. Vi får inte vara så vilda och ta chansavslut. Vi måste gneta på med tufft spel och få med kanterna lite bättre. Alla måste veta vad som ska hända så man kan förbereda hemspringen, säger Lindgren.

”Bråda dagar”

Bekymret nere i Spanien har också varit att grunden, försvars- och målvaktsspelet, skakar.

– Det har inte kommit upp i den nivå som vi är vana vid.

Är du orolig?

– En tränare är alltid orolig. Klart det finns många saker som inte fungerar tillfredsställande som gör att det finns en oro. Det blir en utmaning nu att få ihop det här på kort tid. Vi kommer att behöva jobba med allting. Det är bråda dagar, säger Lindgren.

Det finns en möjlighet att byta ut spelare mot någon i den så kallade bruttotruppen på totalt 28 man. Där finns rutinerade niometersspelare som Lukas Karlsson och Jonathan Stenbäcken.

Finns det på kartan att byta ut någon spelare?

– Nej, det har vi inte haft några diskussioner om.

Men kommer ni att överväga det framöver?

– Vi har inte fört några diskussioner alls om det. Jag kan inte svara på det... Är det inga skador har vi trott på det här laget. Men inget är väl omöjligt. Vi har bytt ut spelare förut och det är inte världens undergång om man gör det. Men där är vi inte nu, säger Lindgren.

FAKTA

IRUN, Spanien

Brasilien–Sverige 28–25 (12–16)

Sverige: Andreas Nilsson 6, Fredrik Petersen 5 (1), Jesper Nielsen 3, Niclas Ekberg 3 (1), Andreas Cederholm 2, Jonas Källman 2, Lukas Nilsson 1, Johan Jakobsson 1, Philip Stenmalm 1, Mattias Zachrisson 1.

Publik: 1 950.

Sveriges EM-matcher

16 januari: Slovenien (Wroclaw).

18 januari: Tyskland (Wroclaw).

20 januari: Spanien (Wroclaw).

Tre av fyra lag går vidare till mellanrundan.