”Sverige närmare EM-guld i fotboll än i handboll”

Flinck: Kan inte se Sverige ta poäng i EM

SPORTBLADET

Tre raka förluster.

Tre raka genomklappningar.

Jag kan inte se Sverige ens ta en poäng i EM.

Sportbladets Johan Flinck.

För dem som älskar att slå ur underläge så peggar jag verkligen upp nu:

Efter de här tre matcherna nere i spanska Irun kan jag inte se Sverige ta ens en ynka poäng i EM i Polen.

Jag brukar inte ge så mycket för träningsmatcher i handboll. Lagen testar uppställningar och spel, man coachar sällan stenhårt för att vinna matcherna, det är ofta väldigt tätt mellan matcherna, spelarna kan sakna motivation i vissa matcher av olika anledningar och spelare sparas till viktigare uppgifter.

Därför vill man i regel inte dra för stora slutsatser av några träningsmatcher.

Men den här gången är det annorlunda – även om de flesta av kriterierna ovan är uppfyllda.

För mönstret är tydligt: Sverige har oerhört mycket att jobba på och lägstanivån är lägre än kanske någonsin.

Rasen är mer eller mindre bottenlösa och vi har fått ett i varje match i helgen: 0-9 mot Spanien, 1-10 mot Polen och 0-6 sista elva minuterna mot Brasilien.

Måste börja gneta

Inte ens målvakts- och försvarsspelet, grundfundamentet för att det här laget ska ha en chans i matcher i EM, har generellt kommit upp i den nivå i fyrnationsturneringen som man kan kräva. Nu måste man jobba in i det sista med precis alla delar av spelet och det är, som Ola Lindgren sa när jag pratade med honom efter matchen, bråda dagar.

Sverige spelade redan klockan elva på söndagen för att kunna resa hem till Stockholm på kvällen. Nu gick inte det och i stället reser man i morgon. Det handlar inte om några långresor men det blir inte mindre stressigt i den här situationen av att två av de sista fem dagarna före EM-premiären är resdagar. Det blir inte många träningar kvar med tanke på hur mycket man har att jobba med.

Alla har vetat att Sverige kommer att få slita med det uppställda anfallsspelet i EM. Men det är som Lindgren säger: då måste man spela disciplinerat och noggrant; ett gnetspel där alla vet vad som ska hända så att man kan säkra hemspringen. Inte hasta i väg chansskott och stå för oprovocerade tekniska fel som under alldeles för långa perioder i de här matcherna.

Offensiva försvar oroar

Jag är också orolig för spelet mot offensivt lagda försvar. Lindgren pekar då på inledningen av matchen mot Brasilien där Sverige briljerade mot brassarnas 3-2-1. Men sedan fick man stora problem med Brasiliens utgrupperade försvar i andra, för att inte tala om hur det såg ut mot Spaniens aggressiva försvar där spanjorerna snodde bollar lite hur de ville.

Det här ser förstås slovenerna och tyskarna och räkna med att de gnuggar offensiva försvarsalternativ de kommande dagarna inför EM.

Sveriges enda riktigt bra halvlek i turneringen var den första mot Polen, ett Polen som spelade väldigt defensivt och traditionellt 6-0-försvar och hade noll koll på Lukas Nilsson till en början.

■ ■ ■

Polen förlorade för övrigt mot Spanien i ”finalen” i fyrnationsturneringen med...26-12.

På tal om träningsmatcher alltså.

■ ■ ■

Just nu känns det faktiskt som Sverige är närmare ett EM-guld i fotboll än i handboll. Och den känslan har i varje fall aldrig jag varit i närheten av.