”Förstår att det blir reaktioner”

Karlsson fick förklara sig för polska spelarna efter rubrikerna om regnbågsbindeln i EM

Foto: Johan Flinck, TT
Tobias Karlsson med regnbågsbindel.
SPORTBLADET

Reaktionerna har varit starka och många i handbolls-Europa efter att Sportbladet berättade om Tobias Karlssons regnbågsbindel i EM.

Karlsson har både kärleksbombats och väckt hat.

Han har fått förklara sig för de polska landslagsstjärnorna och svenskar har mejlat till europeiska förbundet för att stoppa Karlssons bindel.

– Jag kan bara föreställa mig hur en del människor har det i sin vardag i Sverige och andra länder, säger den svenske lagkaptenen.

Det var i förra veckan som Sportbladet berättade att Sveriges lagkapten Tobias Karlsson kommer att bära en regnbågsfärgad kaptensbindel under handbolls-EM i Polen.

Ett Polen som inte tillåter samkönade äktenskap och sedan valet i fjol styrs av ärkekonservativa, homofobiska partiet Lag och rättvisa.

– Det här är ingen protest mot någonting utan en tyst manifestation för acceptans och alla människors lika värde, förklarade Karlsson.

Artikeln har spridits över Europa och Karlssons manifestation har väckt många och starka känslor.

– Det blev mer uppmärksamhet än jag trodde att det skulle bli, säger han nu.

Reaktionerna har varit mycket starka, inte minst i sociala medier.

– Stödet har varit mångdubbelt större. Men reaktionerna som är emot har varit starka. Jag är inte jätteöverraskad. Jag vet att det är ett ämne som berör folk och alla har förstås rätt till sin åsikt. Men man kan uttrycka sig respektfullt mot människor i diskussionen.

Samtidigt har det spridits missuppfattningar.

– TT skrev av Sportbladets artikel och satte rubriken ”Regnbågsprotest under EM”, vilket var jävligt olyckligt. Det är ju ingen protest mot någon eller något.

Översattes fel

En av de största polska sportsajterna, Sportowe Fakty, gick ännu längre, skrev i rubriken att Karlsson gjorde det ”i protest mot polsk homofobi” och översatte fel.

Under artikeln följer 400 läsarkommentarer med starka reaktioner.

– Då blir ju budskapet radikalt annorlunda, säger Karlsson, som betonar att han hade burit bindeln oavsett var EM hade spelats.

De polska EM-spelarna läste artikeln på polska och reagerade också. Därför hade Karlsson ett snack med flera av de polska stjärnorna under träningsturneringen i Spanien i helgen efter att lagen mötts.

– De undrade vad jag hade gjort och varför jag var emot dem? Jag fick förklara vad som stått i den rätta artikeln i Sportbladet.

Enligt Karlsson själv och landslagets presschef Daniel Vandor har inte Karlsson fått motta några hot.

– Men förbundet har fått mejl där personer uttrycker sin avsky och sin besvikelse över att Tobbe ska ha bindeln. Svenskar har också mejlat till europeiska förbundet (EHF) för att stoppa honom från att bära den, säger Vandor.

Förbundet står förstås bakom sin lagkapten fullt ut och har svarat både EHF – och privatpersoner som mejlat – sin ståndpunkt (se nedan).

”En väckarklocka”

Förbundet har också kontaktat den polska sportsajten för att få dem att översätta Sportbladets artikel rätt.

En hel del undrar varför man ska blanda in politik i idrotten, Tobias?

– Är medmänsklighet politik? Det här handlar inte om politik utan om människors lika värde, säger Karlsson.

– Men det har blivit en väckarklocka för mig. Jag kan bara föreställa mig hur en del människor har det i sin vardag i Sverige och andra länder.

Ångrar du dig?

– Nej, självklart inte. Jag kommer att bära bindeln i EM.

Stör allt det här dig i uppladdningen inför EM?

– Nej, nej. Det här varken kostar eller tar energi. Jag har fullt fokus på EM. Som vanligt läser jag inte media under en mästerskapsmånad. Det jag får höra av reaktionerna är genom er i media och lite från förbundet.

Landslaget reser till Polen på torsdagen.

Vilket bemötande tror du att du kommer att få?

– Det blir intressant. Har man inte korrigerat rubrikerna och artiklarna som översatts fel i Polen förstår jag om det blir reaktioner, säger Karlsson.

ARTIKELN HANDLAR OM