Svaret från förbundet efter förbudet

”Finns en logik i det här – att det inte ska spåra ur”

SPORTBLADET

WROCLAW. Europeiska förbundet (EHF) stoppade Tobias Karlssons regnbågsbindel.

Nu svarar svenske pampen på kritiken.

– Det finns en logik i det här, säger vicepresidenten Arne Elovsson.

Foto: TT
Arne Elovsson.

Tobias Karlsson planerade bära en regnbågsfärgad kaptensbindel i EM.

Innan turneringen började kollade det svenska förbundet med det europeiska (EHF) att det var okej.

Dagen innan EM skulle börja kom beskedet: Karlsson får inte bära en regnbågsfärgad bindel. Man kom med ett tillägg om kaptensbindlar i reglementet där det slås fast att bindeln måste vara enfärgad eller ha nationens färger. Man nämnde inte med ett ord den regnbågsfärgade bindeln.

Beslutet – och den bristande motiveringen – väckte ilska både i den svenska EM-truppen och i handbolls-Sverige i stort.

Sporbladet pratade sent på torsdagskvällen med Arne Elovsson. Han är vicepresident i EHF och sitter med i den turneringsledning på fyra ledamöter som tog beslutet.

– Men jag var inte med och tog beslutet då det var på en direkt fråga från Sverige. Detta för att undvika jäv, säger Elovsson.

”Följa reglementet strikt”

Varför tog man detta beslut?

– Man har ett regelverk som säger att man ska ha enhetlig dress. Det har varit en relativt stor sak tidigare med alla skydd man har. Men det står inte i reglerna att man ska ha kaptensbindel.

Men Karlsson har till exempel spelat med såväl blå/vit, som blå/vit/svart och vit/orange bindel i det svenska landslaget och Johan Jepson i Kristianstad har spelat med en regnbågsfärgad bindel hela hösten i Champions League, som är en EHF-turnering?

– Min tolkning är att frågan aldrig varit uppe på bordet. När den nu kom upp tvingas man ta ställning och då går man tillbaka till reglementet och försöker tolka det utifrån ett globalt perspektiv. Det är förklaringen. Det finns en logik i det här och de var eniga i turneringsledningen.

– Hade det varit det svenska förbundet hade man antagligen godkänt bindeln. Nu ska man lägga samman ett antal värderingar från hela Europa och då tycker man att man måste följa reglementet strikt för att det inte ska spåra ur. I sin förlängning skulle det annars kunna innebära att man bär symboler för politiska eller ideologiska värderingar.

”Vi tar inte ställning”

Förstår du kritiken mot EHF?

– Den är inte oväntad. I den här frågan har du båda sidor, vilket man förstått av det som rapporterats i media. Då är det extra viktigt att människors lika värde är den bärande grundstenen för handbollen.

Men Karlsson vill ju bära en symbol just för detta; för människors lika värde?

– Men vi tar inte ställning så långt att vi gör den ena eller andra värderingen, säger Elovsson.

Kommer Johan Jepson få bära sin regnbågsfärgade bindel i Champions League framöver?

– Om det fungerar som det ska kommer matchdelegaten först säga till honom att det strider mot reglementet och sedan anmäla det som ett disciplinärende om han ändå bär den.

ARTIKELN HANDLAR OM