8 av 10: Sverige går vidare från gruppen

1 av 2 | Foto: Bildbyrån
Förväntningarna på Staffan Olssons och Ola Lindgrens landslag har inte varit lägre på decennier.
SPORTBLADET

”Ingen tror på oss”, säger de svenska spelarna inför EM-premiären.

Jodå.

Hela 85 procent av elitseriespelarna och 77 procent av experterna tror att Sverige avancerar från gruppen.

Det är decennier sedan handbollsherrarna gick in i ett mästerskap med så låga förväntningar på sig.

Kritiken mot prestationerna under uppladdningen har varit hård.

– Ingen tror ju på oss så vi har inget att förlora. Det är bara att gå ut och gilla läget och ha så roligt som möjligt, säger Jonas Källman, som gör sitt tionde mästerskap.

Men där tar han faktiskt fel, Källman.

Det finns nämligen väldigt många i handbolls-Sverige som tror på det här laget.

Sportbladet frågade 150 elitseriespelare hur långt Sverige går. Det var visserligen innan EM-uppladdningen började men hela 85 procent tror att Källman & Co avancerar från gruppen. 77 procent tror att man sedan åker ut i mellanrundan medan resten tror på till och med semifinal eller final.

”Är jätteroligt”

Tron är stor också bland experterna, även efter fyrnationsturneringen: sju av nio tippar att Sverige åker ut först i mellanrundan.

Landslagets stora mål i EM är att gå till OS-kval. Där har de också stöd från elit-seriespelarna: 59 procent tror att Sverige når hela vägen till Rio-OS.

– Det är ju jätteroligt. Det stärker oss naturligtvis. Både att det finns en tro från svenskar men framför allt från folk som kan handboll, säger lagkaptenen Tobias Karlsson när han får höra om stödet.

Förbundskapten Staffan Olsson:

– Det stödet och den optimismen får vi tacka för.

Är procentchanserna att fixa det någonstans där också?

– Jag säger inga procent men det blir tre stentuffa matcher. Jag tycker att vi har kapaciteten att slå två av tre lag och jag är så naiv eller optimistisk och vill tro att vi till och med kan slå Spanien om vi får en jäkla träff den dagen. Den toppnivån tycker jag att vi har. Den stora skillnaden mot de andra tre lagen är att vi har den lägsta lägstanivån. Vi måste toppa våra insatser, säger Olsson.