"Jag är döv och gay – men egentligen bara en 'Lars' som älskar handboll"

Svenska division 1 laget har gjort det som är förbjudet i EM

SPORTBLADET

Landslagets Tobias Karlsson stoppas från att spela med regnbågsfärgad kaptensbindel i EM.

Men i svenska division 1 finns ett lag som gjort det sedan november.

I Brännan Handboll spelar Lars Wesser.

– Jag är förvisso både döv och gay – men egentligen bara en "Lars" som också älskar att spela handboll, säger han till allehanda.se.

I Brännan Handboll spelar Lars Wesser.

Lars Wisser är 28-åringen som kom till Brännan Handboll för två år sedan. Han flyttade upp på grund av kärleken till en man som bodde i Härnösand.

För Allehanda.se berättar han, via en teckentolk, hur det var att komma ny till laget – inte bara som döv, utan också som homosexuell.

– Att jag var döv förstod ju alla direkt, men det tog inte lång stund efter det att jag blivit kompis med några i laget på Facebook som frågan kom; "Jo, vi är några som undrar. Är du verkligen bög?", berättar Lars Wisser, mittsexa i Brännan.

Fick många frågor från lagkamraterna

Han förklarade för killarna i omklädningsrummet att visst var det så, och meddelade att det var fritt fram att ställa frågor.

Frågorna kom, många frågor, men snart fanns inga kvar.

– Även om jag direkt märkte att det var ett kanongäng så blev jag lite förvånad själv över att det gick så lätt. Men alla insåg fakta. Att jag förvisso är både döv och gay – men egentligen bara en "Lars" som också älskar att spela handboll.

Spelat med bindeln sedan november

Sedan november spelar lagkaptenen för division 1-laget, Niklas Hildebrand, med regnbågsfärgad bindel på armen. Ett ställningstagande för att tydliggöra alla människors lika värde, oavsett omständighet. En likadan bindel ville svenska landslagets kapten, Tobias Karlsson, bära när Sverige i dag går in i handbolls-EM – men han stoppas.

I Brännan var initiativet lagkapten Hildebrands. Han hade sett IFK Kristianstads Johan Jepsson bära den och beställde en likadan.

"En stor förebild för hur idrottsrörelsen ska fungera"

Och så inspirerades han av lagkamraten Lars Wisser.

– Jag kom till klubben inför säsongen 2014/15 och jag hajade till direkt eftersom Lars var så härligt frispråkig och öppen med allt. Man har ju hört talas om många homosexuella som valt att sluta idrotta med tanke på omklädningsrummen och den där grabbiga, råa jargongen där, men här var det tvärtom, säger Niklas Hildebrand.

Han fortsätter:

– Det känns så rätt med en härlig kille som Lars Wisser i A-lagstruppen. Han är döv, lever öppet med en annan man – en stor förebild för hur idrottsrörelsen ska fungera.

ARTIKELN HANDLAR OM