Jakten på ett sista OS

Källman: ”Otroligt viktig match”

Jonas Källman
SPORTBLADET

WROCLAW. En spelargeneration och ett förbundskaptenspar vill nå ett sista OS.

I kväll börjar resan mot Rio.

– Ska vi nå OS är den här matchen otroligt viktig, säger Jonas Källman.

De var med och tog OS-silver i London.

Nu vill Mattias Andersson, 37, Jonas Källman, 34, Tobias Karlsson, 34, Fredrik Petersen, 32 och förbundskaptenerna Staffan Olsson och Ola Lindgren vara med om ett sista OS.

– Jag har hela tiden sagt att jag fortsätter i landslaget så länge jag har chansen att spela OS, säger Mattias Andersson.

Förbundskaptenerna har kontrakt till sommaren 2017 men Staffan Olsson har, sedan han blev tränare i PSG, deklarerat att han är kvar så länge OS-chansen lever, därefter slutar han. Ola Lindgren väntas då följa efter.

Snårig väg till Rio

Källman, Petersen och Karlsson har inte satt något slutdatum för landslagskarriären men de lär inte vara med i Tokyo 2020.

– Klart man vill vara med på ett OS igen, säger Källman och syftar på Rio i sommar.

Vägen till Rio är snårig. Den går via ett OS-kval och en plats där tar man på EM.

– Vårt huvudmål i EM är att ta en OS-kvalplats, säger Staffan Olsson.

Och för att ha chans på en av de två OS-kvalplatserna från EM måste man med största sannolikhet gå vidare till mellanrundan med poäng. Då lär det behövas minst en poäng, helst två, mot Tyskland i kväll.

– Ska vi nå OS är den här matchen otroligt viktig, som Källman enkelt sammanfattar det.

FAKTA

Sveriges väg till OS

EM-vinnaren går direkt till OS.

Men två OS-kvalplatser står också på spel i EM.

Frankrike är direktkvalificerat till OS tack vare VM-guldet i Qatar. Blir Frankrike även europamästare går den blivande EM-tvåan direkt till OS.

Polen, Spanien, Danmark, Kroatien, Tyskland och Slovenien är redan klara för OS-kvalet från VM i fjol.

Sveriges chanser är att antingen ta direktplatsen till OS som går till EM-vinnaren, eller vara ett av de två bästa icke-kvalklara lagen.

Nyckeln för svensk del blir att gå vidare till mellanrundan och samtidigt placera sig högre än några av de icke-kvalklara lagen Ungern, Ryssland och Montenegro på Sveriges halva – annars är OS-kvalplatsen borta. Men även om det skulle lyckas kan Sverige gå miste om kvalplatsen, beroende på hur lagen på den andra halvan placerar sig.

För att ha en chans på någon av OS-kvalplatserna måste man troligen ha med sig poäng från det första gruppspelet. Tre av fyra lag i gruppen går vidare till mellanrundan och man tar bara med sig poängen mot de andra två lagen som går vidare. Förutsätter vi att favoriten Spanien går rent och Tyskland besegrar Slovenien i sista matchen är matchen i kväll avgörande för de båda lagen om man ska gå in i mellanrundan med poäng.

OS-kvalet spelas 8-10 april och avgörs i tre grupper om fyra lag. De två främsta i varje grupp går till OS.

Sammanställning: TT/Sportbladet