Norge och Island fruktar ny skandal

Islands möjliga scenario: Hellre oavgjort än seger

1 av 2 | Foto: TT
Island möter Kroatien i sista – där de kan tjäna på att inte vinna.
SPORTBLADET

Vinn och skaffa dig ett sämre utgångsläge.

Tappa poäng och få ett utmärkt läge inför mellanrundan.

Både Norge och Island fruktar nu en ny skandal i handbolls-EM.

Det är långt dit, men både Norge och Island fruktar nu en gruppspelsskandal i handbolls-EM och de två nordiska länderna rasar mot internationella handbollsförbundet.

Anledningen är att de sista matcherna i gruppspelet spelas på olika tider – vilket kan skapa ett kaos när allt ska avgöras i grupp B i kväll.

Om Vitryssland och Norge spelar oavgjort (startar klockan 18.15) kan Kroatien–Island (med start 20.30) bli en ren parodi där Island hellre spelar oavgjort än vinna.

”Mer bekymrade över strumpfärgen”

Anledningen är det kommande mellanrundespelet där de tre bästa lagen avancerar och tar med sig poängen från mötena mot de två andra lagen som går vidare.

En isländsk seger mot Kroatien skulle då innebära två poäng med sig dit – medan ett kryss skulle innebära mer fördelaktiga tre poäng. Detta efter Islands oväntade förlust mot Vitryssland (38–39) och att en poäng då skulle skicka ut Vitryssland i stället för Kroatien.

– Handbollsbossarna är väl mer bekymrade över vilken färg vi har på strumporna eller kaptensbindeln. Nästa steg är väl att målvakten inte får spela med långt hår eller att man måste täcka sina tatueringar. Det minsta man kan förvänta sig är väl att de två sista gruppspelsmatcherna i ett mästerskap går samtidigt – då skulle det här problemet i alla fall bli mycket mindre, dundrar isländske lagkaptenen Gudjón Valur Sigurdsson till norska NTB.

Norge: Ta efter fotbolls-EM

För fyra år sedan var läget exakt samma och skandalen ett faktum när Slovenien med vilje gav bort bollen i slutskedet i ett möte med Island för att vinna med då fördelaktiga två mål – vilket skickade ut Norge.

Fyra år senare kan historien upprepa sig.

– Det här visar ju bara hur snabbt handbollspamparna jobbar ..., säger Sigurdsson ironiskt.

Även norrmännen rasar mot EHF:s upplägg och att en ny skandal kan ske. I stället vill man slopa mellanrundan.

– Handbollen har mycket att lära av andra idrotter. Jag är för att göra som fotbollen: Rent cupspel efter de inledande matcherna, det är mer förståeligt för alla, säger vänsternian Erlend Mamelund.

FAKTA

Grupp B:

1 Kroatien      2  1  0  1   58-55    2

2 Norge         2  1  0  1   59-57    2

3 Island         2  1  0  1   64-64    2

------------------------------------------------

4 Vitryssland  2  1  0  1   60-65    2

Matcherna i kväll:

Vitryssland–Norge (18.15)      

Kroatien–Island (20.30)