Vinna eller försvinna för att nå OS-kvalet

Flinck: Handbollsgudarna måste ha blivit tokiga

Foto: BILDBYRÅN
VAD HÄNDER NU? Jo, Sverige kan nå målet OS-kval vid seger mot Ryssland och Ungern.
SPORTBLADET

WROCLAW. Handbollsgudarna måste vara tokiga.

Men det är bara att tacka och ta emot.

Efter den missade poängen mot Egypten i VM i fjol som hade gett en OS-kvalplats i efterhand.

Efter en ny nobb av Kim Ekdahl du Rietz.

Efter Jim Gottfridssons skada.

Efter Kim Anderssons tack men nej tack.

Efter Lukas Nilssons missade skott i slutsekunderna mot Tyskland.

Efter Jonas Källmans ryggskott.

Då var det dags för detta landslag att äntligen få handbollsgudarna på sin sida.

Sverige är vidare med noll poäng till mellanrundan men på något sätt har det fallit sig så att man ändå känns närmare en OS-kvalplats nu än före EM.

Nej, inte bokstavligen förstås. För innan EM började kunde fortfarande ”allt” hända. Då kunde Sverige fortfarande vinna hela skiten och ta en direktplats till OS – i teorin. Men i praktiken var känslan egentligen att det skulle till nästan en bragd för att det här laget skulle ta en plats i OS-kvalet med tanke på hur det hade sett ut i de tre sista matcherna under uppladdningen.

Men Sverige har visat sig vara bättre än vi trodde och framför allt har man utvecklats, höjt lägstnivån och förbättrats för varje dag här i Wroclaw.

Bara 17 spelmål – imponerande

I går ställdes man mot det bästa laget i gruppen. Men det kom ingen kollaps, antalet tekniska fel var högst hanterbart, man fortsatte komma till lägen som mot Tyskland och bakåt höll man nere Spanien på 24 mål – utan Jonas Källman.

Spanien gjorde faktiskt bara 17 spelmål. Det är riktigt imponerande.

I andra lyckades kapten Karlsson och hans mannar också få hyfsat stopp på Julen Aginagalde, linjespringaren med handbollsvärldens kanske starkaste ben och som gjorde lite vad han ville, hur han ville och när han ville före paus. Det var en bedrift i sig.

Sedan saknades det inspel på linjen och framför allt utspel på kanten. Jag tror inte Sverige hade ett enda kantutspel och nästan alla avslut i de uppställda anfallen kom från niometer.

I den officiella statistiken bokfördes det hela 26 svenska skott utifrån varav bara 7 i mål. Det kan jämföras med de 9 mål på 15 skott och 8 på 13 som Sverige hade mot Slovenien respektive Tyskland.

Utan Källman i försvaret blev alternativen framåt begränsade, i synnerhet i andra halvlek när det blev för långa och många byten anfall/försvar. Därför fick Jesper Konradsson knappt spela i andra halvlek och Andreas Nilsson kunde inte användas så mycket framåt som man nog helst hade velat och behövt.

Men ändå står Sverige här med en större chans att knipa en OS-kvalplats än bara för några dagar sedan. Det är min absoluta känsla i alla fall.

Allt i egna händer

Man ska ha all kredd själva för hur man tagit stora kliv i spelet och i prestationen den senaste veckan.

Men sedan har man äntligen fått de där handbollsgudarna på sin sida.

Tyskland inledde kvällen med att se till att Sverige över huvud taget fick vara kvar i EM.

När kvällen sedan var över visade det sig att det var ”rätt” lag, alltså redan OS-kvalklara lag, som är vidare med poäng till mellanrundan. Förutom Norge då, men de kan få ta en OS-kvalplats på den andra sidan. Jag ser inte Vitryssland som något hot och Makedonien kommer att få sin OS-kvalplats från VM.

Därmed har Sverige det i sina egna händer på den här halvan.

Två segrar mot Ryssland och Ungern och Sverige bör ha en OS-kvalplats utan att ens behöva spela en avgörande placeringsmatch om den här på EM.

Inte råd med förlust

Men det finns inga livlinor eller bakdörrar längre.

Vi snackar ödesmatch direkt i morgon mot Ryssland. En 50/50-match.

Förlust och OS-drömmen dör direkt (det diskuteras om det möjligen kanske finns en osannolik väg till en kvalplats ändå men jag tvivlar för då lär det behöva ske mirakel på mirakel på den andra halvan).

Men seger och Sverige tål en förlust mot Danmark för att sedan besegra ett Ungern som inte imponerat hittills och troligen inte har något att spela för då längre.

FAKTA

Efter torsken – det gäller för att nå OS

Följande kvarvarande lag i handbolls-EM gör upp om två OS-kvalplatser:

Grupp 1: Norge (4 poäng), Vitryssland (0), Makedonien (0).

Grupp 2: Ryssland (2 poäng), Ungern (0), Sverige (0).

Frankrike är direktkvalificerat till OS tack vare VM-guldet i Qatar. Blir Frankrike även europamästare går den blivande EM-tvåan direkt till OS.

Polen, Spanien, Danmark, Kroatien, Tyskland och Slovenien är redan klara för OS-kval i kraft av placeringarna 3–8 vid VM i Qatar 2015. Vinner något av dessa lag EM eller spelar final mot Frankrike, vilket är troligt (Slovenien dock utslaget), och går direkt till OS får Makedonien en kvalplats i egenskap av 9:a i VM. I så fall är inte Makedonien ett hot mot Sveriges jakt på en OS-kvalplats.

Sveriges chanser är att antingen ta direktplatsen till OS som går till EM-vinnaren, eller vara ett av de två bästa icke-kvalklara lagen. Det betyder att Sverige inte får släppa Ryssland och Ungern före sig i mellanrundan. Gör man inte det slutar man fyra i gruppen och då måste två lag av Norge, Vitryssland och Makedonien sluta topp-tre i sin grupp för att inte Sverige ska få i varje fall en match om en OS-kvalplats.

OS-kvalet 8–10 april spelas i tre grupper om fyra lag, och de två främsta i varje grupp går till OS.

(TT–Sportbladet)