Svenska ilskan mot spelschemat: ”Konstigt”

AVSLÖJAR: Har lämnat in protest

Foto: Bildbyrån
SPORTBLADET

WROCLAW. Sverige får bara 18 timmars vila inför sista matchen i mellanrundan som kan avgöra hela OS-drömmen.

– Det kommersiella går före det sportsliga, suckar Ola Lindgren.

Sportbladet kan avslöja att det svenska förbundet nu lämnat in en protest.

Sverige är vidare till mellanrundan i EM och drömmen om OS lever.

Men nu väntar ett mycket märkligt spelschema.

Sverige möter Ryssland i en ödesmatch i morgon. Seger där och vägen mot OS-kvalet ligger öppen.

Men då väntar först tre spelfria dagar, vilket förmodligen aldrig hänt i ett handbollsmästerskap där två vilodagar har varit maximum i alla tider.

Därefter möter man Danmark klockan 20.30 på tisdag. Den matchen är slut vid 22-tiden.

”Kanske vår viktigaste match”

Men redan 18 timmar senare, klockan 16 på onsdagen, är det dags för Ungern i en match som, om Sverige vunnit mot Ryssland, blir helt avgörande för att ta en plats i OS-kvalet, som är Sveriges stora målsättning i EM.

Nu rasar Sverige över schemat.

– Det är väldigt konstigt. Det är kanske vår viktigaste match i hela EM, säger förbundskapten Ola Lindgren.

Han berättar om ilskan sent i går när man fick beskedet.

– Först blev man jävligt irriterad. Man tappar det. Varför går det inte att ordna så att det passar lagen?

Hoppas spela senare på onsdag

– Men det kommersiella går före det sportsliga. Man får acceptera villkoren men som tränare kan man tycka att det inte ska vara det som ska gå först. Men vi lever ju på det här och intäkterna är viktiga, säger Lindgren.

Sverige har nu lämnat in en protest, eller snarare formell skrivelse, till EM:s tävlingsledning. Man hoppas kunna byta avkasttid med Spanien-Ryssland som är den sena matchen på onsdag. Spanien spelar klockan 18.15 dagen före och Ryssland har vilodag.

– Vi väntar svar i kväll, säger Robert Wedberg, Sveriges överledare.

Tar hjälp av Viasat

Sverige tar också hjälp att öva påtryckningar med hjälp av Viasat. Tv-bolagen har mycket att säga till om under ett handbollsmästerskap och Viasat vill förstås också matchen flyttas till en bättre sändningstid, senare på onsdagen.

– Vi har 5 av 6 matcher på primetime svensk tid så av den anledningen kan vi inte kräva att också denna onsdagsmatch måste flyttas. Däremot så anser vi att schemat bör läggas om på grund av att det finns en obalans på hur Sveriges schema läggs upp mot exempelvis Rysslands. Där har vi exakt samma åsikt som Sverige, säger Viasats sportchef Per Nunstedt och fortsätter:

– Med det sagt så vet vi att spelschemat för Sverige är inom reglementet för mästerskapet. Sverige har lagt in en protest, vi backar den, och nu är det upp till EHF att ta avgörande beslut.

Har Sverige vunnit mot Ryssland kan matchschemat påverka coachningen mot Danmark, som Sverige har råd att förlora mot för att sedan besegra ett svagare Ungern.

– Det är ett scenario. Vi är inte ju där ännu. Det beror på statusen i laget, hur Danmark ser ut, vad det finns för chanser på en semifinal och läget för Danmark, säger Lindgren.

FAKTA

Så spelar Sverige mellanrundan

Fredag 22/1 kl 20.30: Sverige-Ryssland.

Tisdag 26/1 kl 20.30: Sverige-Danmark.

Onsdag 27/1 kl 16.00: Sverige-Ungern.