Rysslands största vapen kan bli deras fall

’Låt dem skjuta’

Foto: BILDBYRÅN
Rysslands Timur Dibirov och Sveriges Niclas Ekberg.
SPORTBLADET

wroclaw. Ryssland skjuter näst mest distansskott av alla lag i EM.

– Låt dem skjuta, säger Fredrik Petersen.

För Mattias Andersson räddar flest distansskott av alla på EM.

Ryssland skjuter näst mest av alla EM-lag från niometer – 70 skott hittills (Montenegro värst på 76).

Ryssland skjuter näst flest mål av alla EM-lag från niometer – 33 mål hittills (Vitryssland flest med 34).

Distansskyttet är Rysslands tunga vapen i kväll.

Men det ska bli deras fall.

För ingen annan räddar så många av distansskotten som Sveriges målvakter och då framför allt Mattias Andersson som stått nästan hela EM: 60 procent.

Viktigt samarbete

Det är en anmärkningsvärt hög siffra. Frankrikes målvakter är tvåa på 45 procent.

– Mattias spetsgenskap är niometersskyttet; läsa in sig på var de skjuter, se på deras kroppsspråk var de ska skjuta och samarbeta med försvararna, säger Mats Olsson, Sveriges målvaktstränare som studerar motståndarnas skyttar.

Anderssons samarbete med framför allt försvarsgeneralen Tobias Karlsson, både i landslaget och i klubblaget Flensburg, är omvittnat.

Därför tänker Sverige låta ryssarna skjuta utifrån i kväll.

– Det passar oss bra, säger Ola Lindgren.

”Väldigt rörliga”

I går slipade man på det under den stängda träningen.

– Ryssarna är väldigt rörliga över hela niometersbågen. Vänsterhänta hamnar som vänsternior och högerhänta som högernior och ändå går de på mål. Vi tränade på det på träningen i kväll. Målvakterna får inte hamna i sidled i målet, vilket är lätt hänt då, utan ska stå kvar mitt i målet, säger Olsson.

Vidare är Ryssland näst effektivast i anfall i numerärt underläge efter Kroatien. Man gör mål i 62 procent av anfallen fast man är en man mindre. Det är tre gånger så mycket som Sverige, som är sämst av alla där.

”Jäkligt äckliga”

– Vissa lag är jäkligt äckliga och Ryssland är ett av dem. De har en del spelare som är speciella i spelstilen. Timur Dibirov vet man aldrig var man har, säger Niclas Ekberg.

– Vi ska försöka vara lite mer äckliga och luriga vi också när vi är en man mindre.

Titta, Sverige – det här är statistiken som ni måste se upp med...

Rysslands distansskytte

 De skjuter näst flest skott och gör näst flest mål i EM från nio­meter. Det passar Sverige då Mattias Andersson är EM:s bäste målvakt på just skott från ­niometer.

– Det blir en härlig fajt, säger Mats Olsson.

Rysslands effektiva 5–6-spel

 Ryssarna är väldigt effektiva framåt när de är en man mindre. De har gjort mål i 62 procent av de anfallen. Bara Kroatien är värre med 68 procent. Sverige är nere på 21 procent.

– Vi skjuter för fort. Det handlar inte om att vi ska göra mål utan i stället ska motståndaren få så lite anfall som möjligt när de är en man mindre, säger Fredrik Petersen.

Rysslands usla straffacit

 Ryssarna är sämst av alla EM-lag på straffmål. Man har ­bara satt 8 av 15 straffar = 53 procent. Det kan jämföras med Sveriges 75 procent och hela EM:s snitt på 73 procent.

– Det ska vi tänka på. Om någon av deras spelare är het är det bättre att låsa honom och dra på sig straff än att släppa ­honom, säger Niclas Ekberg.