OS-drömmen lever – efter galen avslutning

SPORTBLADET

Sverige såg helt slaget ut.

Då slarvade Ryssland bort segern med en felpass i slutsekunderna – och bjöd Sverige på en kvittering.

– Känslan är att vi kanske räddat en OS-plats, säger Johan Jakobsson i TV3.

Sverige var pressat att vinna eller spela oavgjort i EM-matchen mot Ryssland för att hålla liv i drömmen om ett OS-kval.

Med ett par måls underläge i slutminuterna såg Sverige, med en olympisk silvermedalj från London, ut som ett besegrat lag.

Men då kom den stora ryska tabben.

"Kunde bara hoppas"

Med 15 sekunder kvar serverades Sverige ett gratisläge efter en rysk felpass och Johan Jakobsson snappade upp bollen och satte kvitteringen till 28-28.

– Jag hoppades bara att det var tillräckligt många sekunder kvar när jag fick bollen. Det var det enda jag hann tänka. Känslan är att vi kanske har räddat fortsatt spel här och en OS-plats, säger Jakobsson i TV3.

Jonas Källman, vars rygg hindrade honom från spel i förlustmatchen mot Spanien, var ikväll tillbaka, och vänsterkantsveteranen stod för tre mål i den första halvleken där Sverige vid ett tillfälle hade en tremålsledning. Men enkla misstag släppte in Ryssland i halvleken som slutade helt jämnt, 15-15.

"Stor eloge till killarna"

I den andra halvleken fick Sverige länge kämpa i en svag uppförsbacke med ett-två måls underläge innan det avståndet försvann i slutminuterna.

– Poängen är jag nöjd med med tanke på hur matchen såg ut. Killarna ska ha en stor eloge för inställningen, säger förbundskaptenen Staffan Olsson i TV3.

Målvakten Mattias Andersson:

– Man slängdes mellan hoppa och förtvivlan. Egentligen gör vi inte en så bra match.

Nu måste Sverige vinna sina två matcher mot Danmark och Ungern samtidigt som Ryssland inte vinner båda sina återstående matcher för att Sverige ska knipa en av de två OS-kvalplatserna som står på spel.

Se förutsättningarna nedan.

FAKTA

Jakten på en OS-kvalplats

Ryssland står nu på tre poäng, Sverige på en poäng och Ungern noll.

För att Sverige ska gå om Ryssland krävs det seger över Ungern och eventuellt också Danmark, om Ryssland tar ytterligare två poäng i sina kvarvarande matcher. Skulle Ryssland vinna båda sina återstående matcher kan inte Sverige komma ikapp Ryssland. Om resultaten i den andra mellanrundan går Sveriges väg finns det fortfarande en chans att ta den sista kvalplatsen, men den är väldigt liten.

Frankrike är direktkvalificerat till OS tack vare VM-guldet i Qatar. Blir Frankrike även Europamästare går den blivande EM-tvåan direkt till OS.

Polen, Spanien, Danmark, Kroatien, Tyskland och Slovenien är redan klara för OS-kval i kraft av placeringarna 3–8 vid VM i Qatar 2015. Vinner något av dessa lag EM och går direkt till OS får Makedonien en kvalplats i egenskap av 9:a i VM.

OS-kvalet den 8–10 april spelas i tre grupper om fyra lag, och de två främsta i varje grupp går till OS.

Tabellen:

Spanien 2 2 0 0 56 – 51 4

Danmark 2 2 0 0 61 – 47 4

Tyskland 3 2 0 1 85 – 77 4

Ryssland 3 1 1 1 80 – 85 3

Sverige 3 0 1 2 76 – 79 1

Ungern 3 0 0 3 67 – 86 0

Återstående matcher:

24/1: Tyskland-Ryssland

24/1 Spanien-Danmark

26/1 Spanien-Ungern

26/1 Sverige-Danmark

27/1 Sverige-Ungern

27/1 Tyskland-Danmark

27/1 Spanien-Ryssland