Tack, Tyskland – igen!

Sveriges OS-kvaldröm lever även vid förlust mot Danmark

Philip Stenmalm och Lukas Nilsson kan tacka Tyskland – igen.
SPORTBLADET

WROCLAW. Puh!

Tyskland besegrade Ryssland med 30-29 i ett sekunddrama.

Därmed lever Sveriges OS-kvaldröm även vid förlust mot Danmark.

– Vi gillar det svenska folket, ler tyske målvakten Andreas Wolff.

Tyskland gick in som klara favoriter mot Ryssland i handbolls-EM:s mellanrunda på söndagskvällen.

Men tyskarna fick det oväntat tufft och ledde bara med ett mål (17-16) i paus.

I början av andra kunde Tyskland rycka ifrån Ryssland. Men i mitten av halvleken började ryssarna komma ifatt och ett tag var det lika.

Ryssland hade chansen att kvittera i slutsekunderna men Dmitrij Zhitnikov sköt över och matchen slutade 30-29 till Tyskland.

”Gillar Sverige”

Och för andra gången på några dagar räddade tyskarna därmed Sveriges OS-kvaldröm. I onsdags hjälpte man ju Sverige vidare till mellanrundan genom att vinna mot Slovenien.

– Det är klart att det var oerhört viktigt för oss. Vi får skicka ett tack till tyskarna, säger Sveriges förbundskapten Ola Lindgren,

– Vi gillar det svenska folket och ser gärna Sverige i OS. Det bästa vore om både Sverige och Tyskland går dit, säger tyske målvakten Andreas Wolff.

Därmed finns Sveriges hopp om OS-kval kvar vid förlust mot obesegrade Danmark på tisdag.

Hade Ryssland tagit poäng mot Tyskland hade svenskarna varit tvungna att ta poäng mot danskarna. Men man måste fortfarande ta två poäng mot antingen Danmark eller Ungern samt lita på att Spanien besegrar Ryssland i mellanrundans allra sista match på onsdag.

Hopp om Cederholm

– Det är oerhört jämna matcher i EM och det är fortfarande mycket som kan hända åt alla håll, men det är klart att våra OS-kvalchanser är större nu än om Ryssland hade vunnit, säger Lindgren.

Men tyskarna hjälpte inte Sverige särskilt mycket på traven i målskillnaden, som kan fälla avgörandet i kampen mellan Sverige och Ryssland om den sista OS-kvalplatsen.

– De hade gärna fått vinna med ett par mål mer, men man kan inte få allt, säger Lindgren.

Andreas Cederholm har fortfarande hopp om spel mot Danmark på tisdag.

– Axeln känns mycket bättre i dag än i går, så jag är hoppfull. Sen kan jag inte säga nu om jag kan träna fullt i morgon, vi får fortsätta att behandla och hoppas att det blir ännu bättre, säger högernian.

FAKTA

Tyskland–Ryssland 30–29 (17–16)