Spaniens löfte: ”Vi går för vinst”

Kommer med lugnande besked

SPORTBLADET

WROCLAW. Sverige behöver spansk hjälp mot Ryssland för att nå OS-kvalet.

Men efter Spaniens seger i kväll mot Ungern är risken stor att man inte har något att spela för.

Då lovar spanjorerna:

– Det är ingen tvekan: vi går för vinst. Det kan ni ta som ett löfte, säger Barcelonastjärnan Victor Tomas till Sportbladet.

Spanien var klara favoriter mot gruppjumbon Ungern i kvällens första match i mellanrundan.

Men spanjorerna fick det tufft.

Ungern pressade Spanien hela vägen efter fantastiskt skytte av gamle bombaren Laszlo Nagy som gjorde totalt nio mål på nio skott i matchen.

Ungern gjorde 29-30 med 40 sekunder kvar men Spanien kunde hålla undan och sätta 31-29 på straff i slutsekunden.

Det var ett mindre bra resultat för Sverige, som annars har haft flyt med övriga resultat i detta EM.

Blågult behöver nämligen med allra största säkerhet hjälp av Spanien i mellanrundans allra sista match i morgon kväll mot Ryssland. Ryssarna får nämligen inte vinna, och troligen inte ens ta poäng, i denna match för att Sverige ska ta den så eftertraktade OS-kvalplatsen före Ryssland.

”Hjälpte Island 2011”

Nu är risken stor att Spanien är klara grupptvåor, som varken kan vinna gruppen eller bli trea och missa semifinal, inför matchen mot Ryssland (om Danmark vunnit mot Sverige och ett skadedrabbat Tyskland). Då har spanjorerna inget att spela för och kan spara viktiga spelare till semifinalen på fredag.

Men då skickar de spanska storstjärnorna med ett löfte till de svenska spelarna och handbollsfansen:

– Vi går alltid för att vinna varje match. Vi kommer att vinna, var inte oroliga. Jag känner många svenskar och nästa gång är det vi som behöver er hjälp, säger Johan Canellas, Kielstjärnan som gjorde en stark andra halvlek.

– Vi har spelat under stor press i varje match och inte gjort det bra. Jag tror det kan vara bra för oss att i så fall inte spela under press mot Ryssland.

Barcelonas kantartist Victor Tomas:

– Vi hjälpte Island i VM 2011. Vår seger innebar att de tog sig till OS-kvalet. Vi spelar alltid för att vinna. Vi vill spela bättre och behöver den här matchen mot Ryssland för att få ihop laget och höja oss. Så det är ingen tvekan: vi går för vinst. Det kan ni ta som ett löfte.

”Sparar aldrig spelare”

Ni kommer inte att spara spelare?

– Det gör vi aldrig. Vi vill vinna varenda match.

Men frågan kanske ska ställas till den spanske coachen Manolo Cadenas. Det gjorde vi också.

– Vi vill vinna varenda match.

Men du måste väl tänka på ditt eget lag i första hand och kanske spara viktiga spelare till semifinalen två dagar senare?

– Vi använder alla våra spelare i varenda match. Det finns inga nyckelspelare på det sättet, säger den spanske förbundskaptenen.

FAKTA

Jakten på OS-kvalplatsen – det gäller

Sverige måste sluta före Ryssland för att få en OS-kvalplats.

Ryssland är två poäng före Sverige (inför matchen mot Danmark), med en match mer spelad.

Ryssland har bara en match kvar: hela mellanrundans allra sista i morgon kväll mot Spanien. Vinner man den står man på fem poäng. Då måste Sverige ha vunnit mot både Danmark och Ungern och därefter blir det en målskillnadsaffär.

Svensk poäng i kväll (och vinst mot Ungern i morgon) och man kan gå förbi Ryssland på poäng.

Svensk förlust i kväll innebär att OS-kvalhoppet fortfarande lever. Men då måste man vinna mot jumbon Ungern, lita på spansk seger och gå förbi Ryssland på målskillnad.