Svensk förlust mot Polen i handbolls-EM

Foto: TV3
Staffan Olsson arg under Sveriges time out
SPORTBLADET

Det blev förlust i den sista matchen i handbolls-EM.

Sverige föll mot hemmanationen Polen med 26-24 och slutar åtta i mästerskapet.

– Alltid surt att förlora, men samtidigt har vi fått en OS-kvalplats som vi kom hit för, säger Andreas Nilsson.

Sverige blev efter många om och men klart för OS-kval i onsdags. I den sista matchen i mästerskapet blev det dock ingen seger.

Sverige hamnade i underläge i den första halvleken mot Polen. Förbundskapten Staffan Olsson tvingades ta timeout efter att hemmanationen dragit ifrån med fyra bollar och gav spelarna en uppsträckning.

– Vi slänger ju bort en massa bollar. Är det roligt med det, att kämpa som fan i försvar och sedan slarva?, undrade Olsson irriterat.

Missade straffen

Snacket tände det svenska laget som kom tillbaka och hade 12-12 i paus. Lagen följdes åt i den andra halvleken. Med minuten kvar ledde Polen med 25-24. Sverige fick chans att kvittera på straff, men Lukas Nilsson sköt i stolpen och Sverige föll till slut med 26-24.

– Vi ger det en riktigt bra chans, men de har små marginaler med sig på slutet som gör att de kan vinna, säger Niclas Ekberg till TV3.

Sverige slutar därmed åtta i EM.

– Jag tycker att vi har gjort det jäkligt bra och visar en otrolig moral genom hela mästerskapet. Vi var uträknade innan mästerskapet, men vi har stått samman som grupp och jag hoppas att vi har visat svenska folket att vi är att räkna med, säger Ekberg.

FAKTA

Polen–Sverige 26–24 (12–12)

Match om sjunde plats

Polen: Przemyslaw Krajewski 5, Bartosz Grabarczyk 5, Karol Bielecki 4, Robert Orzechowski 2, Kamil Syprzak 2, Maciej Gebala 2, Adam Wisniewski, Michal Jurecki, Piotr Maslowski, Michal Daszek, Jakub Lucak, Piotr Chrapkowski.

Sverige: Lukas Nilsson 5, Philip Stenmalm 4, Viktor Östlund 3, Andreas Nilsson 3, Markus Olsson 2, Johan Jakobsson 2, Fredrik Petersen 2, Jesper Nielsen 2, Mattias Zachrisson.

Publik: 6 500.

Sportbladet sätter plus på alla EM-spelare

MATTIAS ANDERSSON

Plusbetyg:

Inledde strålande mot Slovenien. Hade en dipp mot Danmark men höll annars rakt igenom som förstaval. Ungernmatchen ger honom ett extra plus totalt.

JESPER KONRADSSON

Plusbetyg:

Fick starta i princip varje match. Hade det tufft i några matcher och gjorde det bra i andra. Går inte att komma från att Jim Gottfridsson saknades.

VICTOR ÖSTLUND

Plusbetyg:

Fick en oväntat stor roll både bakåt och framåt. Klarade den på ett mycket övertygande sätt. På gränsen till en fyra.

MATTIAS ZACHRISSON

Plusbetyg:

Tog verkligen chansen när han fick den. Poängräddare två gånger om – mot Ryssland och Danmark. Iskall måltjuv och mycket bra bakåt. Gick om Ekberg i detta mästerskap.

JONAS KÄLLMAN

Plusbetyg:

Brukar hävda att ”När Källman är bra är Sverige bra”. Oerhört viktig, framför allt bakåt. Spelat mest av alla utespelare trots att han missade en match och slet med ett ryggskott. Bäst i Sverige. Nära en femma.

ANDREAS CEDERHOLM

Plusbetyg:

Inledde EM charmant när han byttes in i första halvlek mot Slovenien. Sedan blev det tuffare direkt i andra halvlek. Övertygade inte och fick problem med axeln.

PHILIP STENMALM

Plusbetyg:

Tredjevalet framåt på vänsternio. Avlastade bra bakåt som tredje- man i mittblocket, inte minst mot Slovenien i premiären.

JESPER NIELSEN

Plusbetyg:

Hade en rätt tung inledning på EM och stod inte att känna igen från träningsturneringen före EM. Kom väl aldrig upp på samma nivå framåt men växte bakåt under turneringen.

MIKAEL APPELGREN

Plusbetyg:

Spelade klar andrafiol. Startade bara en match (Danmark) och hade det tungt då. Men viktig räddning i slutet där.

JOHAN JAKOBSSON

Plusbetyg:

Landslagsgenombrott som 28-åring i sitt femte mästerskap efter tveksam inledning. Världsklass framåt i ett par matcher men svagt försvarsspelet drar ner betyget ett snäpp.

ANDREAS NILSSON

Plusbetyg:

Fick överraskande lite speltid när förbundskaptenerna i början gick hårt på Nielsen, som imponerade under uppladdningen och som innebär ett mindre byte anfall/försvar. Har fortsatt problem bakåt men Nilsson visade att han är vassare (än Nielsen) framåt.

FREDRIK PETERSEN

Plusbetyg:

Källmans försvarskvaliteter gör att Petersen blir andravalet i mästerskap efter mästerskap. Bara blivit ett spelmål på hela EM för Petersen.

NICLAS EKBERG

Plusbetyg:

Fick starta i match efter match fram tills matchen mot Danmark. Men med facit i hand skulle Zachrisson nog fått ännu mer speltid tidigare. Men Ekberg led också av de obefintliga utspelen i flera matcher.

LUKAS NILSSON

Plusbetyg:

Fick ett internationellt genombrott och visade att han är svensk handbolls stora framtidsnamn. Men blandade och gav också. Hans insats mot Ungern räddar en trea.

TOBIAS KARLSSON

Plusbetyg:

Sällan eller aldrig dålig. Men drog han inte på sig fler utvisningar än vanligt? Svårt att säga om det berodde på eget spel eller att han hade domarnas ögon på sig. Fortfarande oerhört viktig och lyfter alla andra bakåt.