Glöm SM-finalen, Ystad

Kristianstad förstörde Ystads premiärfest i nya arenan

1 av 2
SPORTBLADET

YSTAD. Kristianstad och Ystad spåddes göra upp om SM-guldet.

I kväll kraschade de regerande mästarna YIF:s premiärfest i den nya arenan när man vann med 31-27.

Och nu tror inte många att Kim Andersson & Co ska spela SM-final.

Ystad ställde till med handbollsfest på onsdagskvällen i elitseriens omstart:

* Toppmöte mellan Kristianstad och Ystads IF.

* Sex EM-spelare på plan.

* Första elitseriematchen i nya Ystad Arena.

* Nytt publikrekord för Ystadshandbollen: 2430 åskådare.

Då kraschade giganterna från nordöstra Skåne partyt.

YIF inledde bra med att fixstjärnorna Lukas Nilsson och Kim Andersson gjorde klubbens första mål i den nya arenan när man gick fram till en 5-2-ledning. Sedan rasade hemmalaget ihop och serieledarna kunde göra 7-1 på tolv minuter till 9-6-ledning.

Ystad kom därefter aldrig ifatt. De båda storskyttarna Nilsson och Andersson hade en tung afton och YIF:s spel i numerärt överläge var katastrofalt före paus. Kristianstad drabbades av fyra tvåminutare men vann dem med sammanlagt 6-1.

Gudmundsson bäst

Nebojsa Simic i Kristianstads mål spelade upp sig efter en trög inledning och var nästan 50-procentig i första halvlek. Räddningarna och det fina försvarsspelet gav flera enkla kontringar för gästerna som förvaltades väl av kantraketerna Jerry Tollbring och Kristian Björnsen. I de uppställda anfallen var Olafur Gudmundsson en gigant och det stod 15-10 i paus. Den femmålsledningen utökades snabbt i andra halvlek till det dubbla efter 40 minuter i en tung maktdemonstation av Kristianstad.

Som mest ledde Kristianstad med 25-13. Då spikade Anders Persson igen totalt i YIF:s mål och hemmalaget gjorde 7-0 på tio minuter. Men man kom aldrig närmare än tre mål och matchen slutade 31-27.

– Jävligt tungt, säger Kim Andersson som hämmades av att ryggskottet från december delvis slogs upp så sent som i måndags.

– Jag ska inte skylla på det men jag kände mig inte jätterask i kväll. Det är bottentradigt. Är det inte axeln, knäet eller foten så är det ryggen, suckar han.

Lukas Nilsson var sliten efter EM.

– Jag kände mig pigg inför matchen men tog slut rätt snabbt.

Superenkäten säger Alingsås

Inför säsongen trodde många att Kristianstad och Ystad skulle göra upp om SM-guldet: Kristianstad fick 37,5 procent av rösterna i Sportbladets superenkät med elitseriespelarna mot Ystads 37 procent.

Det gör man inte längre.

Att suveräna serieledarna Kristianstad kommer att stå på ena planhalvan i SM-finalen den 22 maj i Malmö talar det allra mesta för.

Men frågan är vilka som står på den andra.

Sportbladet ställde frågan till 150 elitseriespelare i en ny superenkät under mellandagarna just före EM-uppehållet.

Då är Alingsås en klar favorit. Serietvåan får hela 58 procent av rösterna. Ystad är dock solklart andraval på 25 procent. Därefter följer Malmö med 7 procent.

– Alingsås har sett bättre ut så det är inget konstigt, säger Nilsson, som förstås vill avsluta med en SM-final innan han drar till Kiel.

– Klart jag vill avsluta det bra här.

När möter ni Kristianstad nästa gång?

– Får de möjligheten så tror jag de väljer oss redan i en kvartsfinal. De har tre raka segrar mot oss nu, säger Nilsson och får medhåll av Andersson:

– Det tror jag också. Men vi ska hålla oss bland de sex första förhoppningsvis. Då kan de inte välja oss.

FAKTA

Sportbladets superenkät 2.0 med 150 elitseriespelare

Kristianstad väntas gå till SM-final – vilka får de i så fall möta där?

Alingsås 58 procent

Ystad 25 procent

Malmö 7 procent

Lugi 3 procent

Övriga 7 procent

Fotnot: Frågan ställdes i slutet av december 2015.