Jätteskrällen: Sävehof utklassade Midtjylland

Foto: BILDBYRÅN
SPORTBLADET

Lagmoral, en storspelande målvakt och Julia Eriksson.

De tre ingredienserna blandades samman och gav de första poängen i säsongens Champions League-spel, när Sävehof besegrade danska toppklubben Midtjylland med 32–24.

Få, om någon, av de som letat sig till Partillebohallen hade nog väntat sig att få se en handbollsmatch som den som utspelade sig på fredagskvällen.

Efter den snöpliga förlusten mot Heid i elitserien i veckan var unga Sävehof, med en snittålder på bara 20,8 år, fyllt av revanschlusta och fick en lysande start. Hemmalaget gick snabbt upp i en sexmålsledning, 7–1. Midtjylland, som tränas av den nytillträdda svenska förbundskaptenen Helle Thomsen, vann det förra mötet lagen emellan. Men blev nu helt utspelat.

– Vi gör en pinsam insats, säger Thomsen till Viasat.

Sävehof saknade mittnian Stine Lund Andreassen och landslagsmålvakten Johanna Bundsen som är på väg tillbaka från en skada.

Strålande målvaktsspel

Men vad gjorde väl det? I Bundsens frånvaro storspelade 18-åriga målvakten Isabella Mouratido, som så sent som på matchdagsmorgonen fick veta att hon skulle få chansen från start.

– Jag blev jättenervös men glad att de trodde på mig. Det var skönt att få några räddningar i början, säger Mouratido, som totalt kom upp i 25 räddningar i matchen.

Sävehof stod upp bra i försvaret matchen igenom.

– Vi tar rätt beslut och gör rätt val. I dag får vi till alla lagdelar och då är vi bra, säger Sävehofs tränare Henrik Signell till Viasat.

Eriksson imponerade

Framåt stod Julia Eriksson ut mest med elva mål.

– När hon är bra så är hon förbannat bra, när hon har rätt sinnesstämning. Men hon har en del kvar att jobba på för att höja lägstanivån, säger Signell.

Frågan är om Erikssons insats kan ha imponerat så pass på Helle Thomsen att vänsternian får chansen i det svenska landslaget redan till OS-kvalet i slutet av mars.

– Sverige har en riktigt spännande framtid och i kväll visade många av de unga spelarna det, säger Thomsen.

FAKTA

Champions League, andra rundan, grupp 2

Sävehof–Midtjylland 32–24 (17–11)

Sävehof: Julia Eriksson 11, Louise Sand 6, Linnea Petterson 5, Emma Ekenman Fernis 3, Elin Enhörning 3, Olivia Mellegård 2, Joanna Lindvall Haggren, Rikke Jensen. Midtjylland: Johanna Ahlm 6, Stine Jørgensen 4, Veronica Kristiansen 4, Trine Jensen 3, Pauline Bøgelund 2, Susan Thorsgaard 2, Sabine Pedersen 2, Sabina Jacobsen.

Publik: 619.

TT