Karlsson: ”Det är den bindeln jag tänker ha”

SPORTBLADET

Sabina Jacobsen vill spela OS-kvalet med regnbågsbindeln.

Det tänker Tobias Karlsson också göra.

– Det är den bindel jag tänker ha nu om och när den tillåts, säger herrkaptenen. 

I går efter handbollsdamernas OS-kvalgenrep kunde Sportbladet berätta att Sabina Jacobsen vill bära regnbågsbindeln i helgens OS-kval, som avgörs i antigaylagarnas Ryssland.

– Vi håller på att kolla på det om vi får ha den, sa Jacobsen.

Om den tillåts återstår ett litet praktiskt problem: bindeln måste sys fast i tröjan för att den ska sitta kvar då damernas tröjärmar är så korta. Hade man bara hittat en skräddare i VM-staden Næstved hade Jacobsen haft bindeln redan under VM i december.

I stället blev det kaptenskollegan i herrlandslaget, Tobias Karlsson, som gjorde bindeln till en mycket omdebatterad fråga i handbollsvärlden. Karlsson tänkte spela med bindeln i EM i januari i en tyst manifestation för acceptans och alla människors lika värde.

Stoppades

Men det europeiska förbundet stoppade Karlsson under stor uppståndelse.

Nu ska Karlsson spela med regnbågsbindeln i OS-kvalet i Malmö den 8-10 april i stället. Han hoppas och tror att den tillåts då OS-kvalet spelas i internationella förbundets regi.

– Det är i alla fall min tanke. Vi har inte kollat upp ännu om de kommer tillåta den. Men det utgår vi från att vi hinner under uppladdningen, säger Karlsson.

Den regnbågsfärgade bindeln ska helt enkelt vara Karlssons permanenta i fortsättningen i kvalmatcher, OS (om Sverige går dit) och andra mästerskap

– Det är den bindel jag tänker ha nu om och när den tillåts.

”Positiv respons”

Uppståndelsen kring regnbågsbindeln har varit stor i Tyskland efter att Karlsson återvände till sitt Flensburg efter EM.

– Det har varit väldigt mycket positiv respons både från spelare och åskådare.

Han spelar dock inte med bindeln i klubblaget.

– De har avskaffat bindel i Tyskland. Ingen får bära bindel alls, säger Karlsson.