Spelade herr-VM – nu stoppas hon

”Vi måste skydda de andra spelarna”

Foto: HANDBALL AUSTRALIA, FACEBOOK (HANNAH MOUNCEY)
SPORTBLADET

2013 deltog Callum Mouncey i herrarnas VM.

Nu, efter att ha genomgått ett könsbyte, bytt namn till Hannah och gått ner 20 kilo, stoppas hon från att spela handboll.

– De tror att jag har en fördel av min storlek, men de har fel, säger Hannah.

I januari 2013 var Callum Mouncey en av 18 spelare som ingick i Australiens trupp i handbolls-VM i Qatar.

Där och då tog han beslutet. Han satt på en takterass i Doha, Qatar, när han bestämde sig. Han gick ner till sitt hotellrum och skrev ett Facebook-meddelande till sin mamma. Hon var den första att få veta.

I maj månad samma år bytte Callum officiellt namn till Hannah.

– Jag var väldigt, väldigt nervös. Jag tror att jag var den första någonsin på högsta elitnivå att genomgå ett könsbyte. Jag visste inte hur det skulle tas emot, men folk har varit väldigt stöttande, sa Hannah till Canberra Times tidigare i somras.

Stoppas från spel

Hannah ville fortsätta spela handboll.

Och i november förra året inledde hon sin hormonbehandling som skulle krävas för att inte bryta mot reglerna.

Men nu uppger australienska Daily Telegraph att landets handbollförbund bestämt att hon inte får tävla i kvinnliga matcher.

Anledningen ska vara att förbundet känner oro för att Hannah ska skada sina motståndare.

– Hon är fortfarande 187 centimeter lång och väger väl upp emot 100 kilo. Hon är större än alla andra och kommer har en fysisk fördel med sin muskelmassa. Vi måste skydda de andra spelarna, säger en källa till Daily Telegraph.

”De har fel”

Om ett halvår kan beslutet omprövas.

– Men om sex månader kommer jag fortfarande att vara 187 centimeter lång och lika stor. Inget kommer att förändras. De som tror att jag har en fördel på grund av detta har fel. Att vara så här lång betyder att jag har extra vikt att släpa på och att jag inte kan springa lika fort som de andra tjejerna, säger Hannah Mouncey till Daily Telegraph, enligt VG.