”Jätteaktuell för VM”

Stjärnskottet nära VM – tack vare träningarna

Foto: Bildbyrån
Simon Jeppsson med bollen.
SPORTBLADET

LUND. Två mål och 20 minuter på plan i debuten.

Men det är fem träningar som gör nya stjärnskottet Simon Jeppsson högaktuell för VM-truppen

– Det jag sett på träning är jättespännande för Sveriges framtid, säger förbundskaptenen Kristján Andrésson efter krossen i EM-kvalpremiären.

Det nya handbollslandslaget krossade Montenegro med 36-21 (14-9) i EM-kvalpremiären i Lund.

Bäst i det svenska laget var målvakten Mikael Appelgren, mittblocket Jesper Nielsen/Max Darj och spelmotorn Jim Gottfridsson.

Men störst jubel väckte hemmasonen och Lugiskytten Simon Jeppsson när han klev in efter 40 minuter i sin landslagsdebut och när han satte sitt första av två mål.

Matchen var 21-åringens största stund i handbollslivet.

– Den här är nummer ett på listan. Jag fick Montenegros vimpel av Kristján (Andrésson, förbundskaptenen) i omklädningsrummet efteråt. Den kommer jag att sova med under kudden, säger en salig Jeppsson efteråt.

220 i puls

Publiken skanderade ”Simon Jeppsson, Simon Jeppsson”, när han satt beredd på bänken för att kliva in.

– Då gick pulsen upp till 220. Det var häftigt höra sitt namn så. Det har aldrig hänt tidigare, men förhoppningsvis blir det fler sådana ramsor.

Förbundskapten Andrésson:

– Simon har varit otroligt duktig de här första dagarna med landslaget. Det bor en otrolig potential i honom. Nu är debuten avklarad. Men nu kommer det tuffa med svårare motstånd, utomlands och en annan förväntansbild hos honom själv.

Sverige möter Slovakien borta i EM-kvalet på lördag innan landslaget skingras igen. Nästa gång man samlas är det uppladdning till VM i januari.

Väldigt mycket tyder på att Jeppsson finns med i VM-truppen trots bara 20 minuter spel och två mål den här kvällen plus eventuellt några minuter mot Slovakien.

”Borde gå utomlands”

Men Jeppsson snarare tränar än spelar sig in i VM.

– Hans insatser under veckan gör att han är jätteaktuell för VM-truppen. Det handlar inte bara om det han gör på matchen, även om det är viktigt. Det jag sett på träning är jättespännande för Sveriges framtid, säger Andrésson.

Jeppsson om VM-spel:

– Det hade varit ännu en pojkdröm som gått i uppfyllelse i så fall.

Supertalangkollegan Lukas Nilsson, 19, som spelar i Kiel sedan i somras tycker att Jeppsson ska lämna Lugi och Handbollsligan efter säsongen.

– Han borde gå utomlands nästa år. Det är inte för tidigt.

Har han kapacitet för en toppklubb i Bundesliga?

– Absolut! Det har han, säger Nilsson.