Svensk kross - nu väntar Danmark

”Hade gärna velat att båda lagen hade gått längre”

SPORTBLADET

NÆSTVED. Sverige lyckades som väntat inte ta in 33 mål på Nederländerna.

Efter 49-25-segern mot Kuba väntar nu en rysare mot Danmark i VM-åttondelen inför 12 000 i Herning.

– De flesta i världen håller nog på Danmark, men det skiter vi i, säger Linnea Torstenson.

Efter att Nederländerna utklassat Polen med 31-20 här i Næstved stod det klart att Sverige var tvungna att vinna över Kuba med 33 mål.

Det gick förstås inte även om Sverige gjorde ett försök. Siffrorna stannade vid 49-25.

Det betyder att Blågult blir tvåa i gruppen och får möta värdnationen Danmark i åttondelsfinalen i VM:s finalarena Boxen i Herning, där danskorna spelar samtliga sina VM-matcher, i stället för att stanna kvar här i Næstved och spela mot klart svagare Serbien.

Detta står klart sedan Danmark förlorat mot Montenegro på fredagen med 23-21 och slutat trea i sin grupp.

”Därför vill jag inte möta dem”

Sverige och Danmark är på papperet helt jämna (se Sportbladets jämförelse här nedan) men danskorna har förstås sin hemmaplan med 12000 fans i ryggen.

Sju av de svenska spelarna håller till i den danska ligan till vardags och ytterligare tre har spelat där i flera år.

– Jag hade gärna velat att båda lagen hade gått längre. Därför vill jag inte möta dem, sa Johanna Ahlm, som bott i Danmark i sex år och är sambo med en dansk, häromdagen.

– Men jag är inte rädd för att möta dem. Med vår fysik har vi ett litet övertag, menar veteranen.

När Sportbladet inför matchen frågade Jamina Roberts och Nathalie Hagman, som båda spelar i Tvist Holstebro, vilka av Danmark och Montenegro, med mycket större meriter de senaste åren, de ville möta i en åttondel svarade de båda Danmark.

”Varit skitroligt”

– Det mäktigaste hade varit att möta Danmark och vinna mot dem på deras hemmaplan. Det hade jag tyckt varit skitroligt. Men det är tråkigt att ett av de här lagen ska åka ut redan i en åttondelsfinal, sa Hagman.

– Fast jag slår gärna Danmark om det krävs för att vi ska gå vidare.

Roberts:

– Det är en häftigare upplevelse med Danmark inför så mycket människor. Så jag vill hellre möta Danmark.

De fick som de ville: på söndag väntar en VM-rysare mellan de båda grannländerna.

Sverige-Danmark sänds i Kanal 5 på söndag klockan 20.45!

FAKTA

Plusbetyg på Sverige och Danmark

Sverige

Målvakter

Svag trea, Bundsen känns allt mer som förstavalet före Idéhn. Har i vissa matcher i VM haft lite dålig hjälp av uteförsvaret.

Försvar

Har en uppsjö försvarstreor och en sådan som Gulldén funkar lika bra som tvåa. Jacobsen och Torstenson bildar mittblock på högsta nivå. Men man har inget alternativ till sitt 6-0. Hela försvaret kan höja sig en nivå i VM.

Kant

Målmaskinen Hagman håller näst intill världsklass. Sand missar för mycket och har framför allt mer att visa i läget i matcherna mot toppnationerna. Bakom dem är det rätt tunt just nu.

Linje

Linjen har aldrig varit en stark position i Sverige på damsidan. Men med Gulldéns inspel och Blohms förmåga att fånga dem borde man egentligen ligga på en nivå högre.

Niometer

En fyra med Torstenson i form, annars en trea. Och till en åttondel räknar vi med Torstenson. Gulldén är en av världens bästa mittnior. Svagare på högernio än i EM då Odén lagt av. Men Johansson har tagit ansvar.

Kontring

Fick in ett helt annat tryck i kontringarna när Helle Thomsen kom in som förbundskapten. Det har man behållit. Hagman och Sand kontrare i toppklass (men Sand måste bli säkrare i avslutet i dagsläget) och målvakternas (framför allt Bundsens) utkast håller världsklass. Gulldén spelsinne styr upp resten.

Totalt: 22

Danmark

Målvakter

Toft och Poulsen delar på uppgiften. Kanske Danmarks svaga punkt.

Försvar

Spelar ett 6-0 i grunden men kan lyfta ut till en offensivare variant (4-2/3-2-1). Taktiskt och metodiskt men inte så bra.

Kant

Vänsterkanten med Fisker och Norgaard håller världsklass. Högerkanten lite svagare med bland annat Pedersen.

Linje

Gravholt är rutinerad och svårfångad. Gjort mycket mål och är mer ”en Fritzon” än ”en Ahlm”, om ni hänger med på den referensen.

Niometer

Högernian Line Jørgensen är kanske världens bästa på positionen. Bakom henne har man Burgaard som också är en toppspelare. Stine Jørgensen på vänsternio är också en världsspelare och har öst in mål i VM. Mellan sig har de Kristiansen som är en klassisk playmaker. Bra bredd på niometersspelare och spelar traditionellt skandinaviskt.

Kontring

Det var inte för inte som Sverige fick ett helt annat kontringsspel när man tog in en danska (Helle Thomsen) som förbundskapten. Danmark har samma starka, kollektiva fart och tryck. Men det svaga försvaret i VM har gett dålig utdelning i form av kontringar: bara 18 mot Sveriges 46 fram till fredagens matcher.

Totalt: 22

Fotnot: Sportbladet har konsulterat landslagets videoanalytiker på grupp A, Tobias Pettersson. Men plusbedömningen och kommentarerna är Sportbladets egna.

Matchfakta:

Kuba–Sverige 25–49 (12–23)

Kuba: Ayling Martinez 7, Milena Mesa 5, Eyatne Rizo 5, Livia Veranes 4, Lisandra Lusson 4.

 Sverige: Nathalie Hagman 14, Isabelle Gulldén 10, Linn Blohm 6, Jamina Roberts 6, Louise Sand 4, Johanna Ahlm 3, Emma Havia 2, Anna–Maria Johansson 2, Frida Tegstedt, Marie Wall.

Publik: 2 781.