Djurgårdsstjärnan efter påhoppet: ”Aldrig hänt tidigare”

Josefine Jakobsen berättar själv om hånet

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Josefine Jakobsen
HOCKEY

Det var under en match i SDHL i helgen som en Djurgårdsspelare hånades för sina hörselproblem.

Nu träder stjärnan Josefine Jakobsen, 26, fram och berättar om hånen.

– Det kom väldigt oväntat, jag har aldrig blivit hånad för mina hörselproblem tidigare, säger hon till Sportbladet.

Djurgården var på väg mot utklassningsseger mot Brynäs i SDHL, något som blev droppen för en av Brynäs spelare som valde att ge sig på Djurgårdens stjärna Josefine Jakobsen och håna henne för att hon bär hörapparater.

Josefine Jakobsen berättar nu för Sportbladet att hånet kom oväntat och omotiverat.

– Jag skulle kanske förstå det om jag slagit någon eller så men det hade jag inte gjort, säger den 26-åriga centern.

Vad var det egentligen som hände?

– Det var i periodpausen som deras spelare pekade på sina öron upprepade gånger och jag hörde inte vad hon sa men man förstod att det var mig hon syftade på.

”Är inget jag varit med om någonsin tidigare”

Jakobsen berättade vad hon sett för sina lagkamrater i omklädningsrummet – som reagerade starkt mot hånen. Även Brynäs spelare och ledare blev upprörda av påhoppen.

– Det känns bra att de satte ner foten, hon gick ändå långt över gränsen, säger Jakobsen.

Stjärncentern berättar att så kallat ”trash talk” förekommer i ligan, men att det finns en gräns som man inte kliver över. Jakobsen har också varit över och spelat hockey i USA där hon beskriver jargongen som mycket hårdare. Men inte ens där har hon blivit hånad för sin nedsatta hörsel tidigare.

– Det här är något nytt. Det är inget jag varit med om någonsin tidigare, säger hon.

Hur kommer det här att påverka dig framöver?

– Inte så mycket ändå, jag älskar hockeyn och trivs väldigt bra i Djurgården så jag kommer inte ha några problem att fokusera på det. Jag tror att vissa av mina lagkamrater tagit det hårdare än vad jag har gjort, säger Jakobsen som också bekräftar att spelaren kom fram och bad om ursäkt efter matchen.

– Hon kom fram och sa förlåt personligen.

Brynäs-spelaren kan straffas internt

Brynäs klubbchef Johan berättar nu också för Gefle Dagblad att klubben tar till disciplinära åtgärder mot sin egen spelare. Hon stängs av i kvällens match mot Leksand.

– Hon kommer inte att spela matchen mot Leksand, det är riktigt. Människor gör fel, så är det tyvärr. Men jag tycker att det var rakryggat av henne att hon gick direkt in till Djurgårdens omklädningsrum och bad om ursäkt inför alla deras spelare. Det är viktigt att berätta, säger han till tidningen.

Josefine Jakobsen har gjort 162 poäng på 115 matcher i SDHL.

Hon har tagit tre SM-guld, två stycken med Segeltorp säsongerna 2009/10 och 2010/11. Inför fjolårets säsong återvände hon till svensk hockey efter en sejour i North Dakota och tog omedelbart guld med Djurgården där hon noterades för 12 poäng på sju matcher i slutspelet.