Kris i Karlskrona – har inte råd att betala pensionerna

”Inga glada miner från spelarna”

KARLSTAD. Nio raka förluster och Karlskrona rasar i tabellen. 

Samtidigt brottas klubben med en tuff ekonomisk situation.

Under december fanns det inte pengar att betala in spelarnas pensioner: 

– Vi har pratat med spelarna om det här och givetvis var det inte glada miner, säger KHK:s klubbdirektör Rolf Lindberg.

Gårdagens 4–3-förlust mot Färjestad gör att Karlskrona har nio raka förluster i bagaget. Men klubben upplever inte enbart en spelmässig kräftgång på isen – utan även en ekonomisk sådan. Under december kunde inte klubben betala in pengar till spelarnas pensioner. 

”Givetvis inte glada miner”

Ett exempel kan vara följande: en hockeyspelare tjänar 100 000 kronor i månaden och väljer då att ta ut 45 000 kronor i lön samtidigt som klubben avsätter 55 000 kronor i pension, som spelaren kan ta ut den dagen han slutar. KHK har gjort ett upplägg med spelarna att de inte behövde betala in några pensioner i december och klubben hoppas de kan göra rätt för sig sista januari.

Rolf Lindberg är klubbdirektör i Karlskrona:

– Vi hade en släpning i december. Vi har pratat med spelarna om det och vi ska åtgärda släpningen senast sista januari. Det var givetvis inte glada miner. Men de förstår vår situation.

Varför kan ni inte betala ut lönerna?

– Vi har tappat i publik och har likviditetsproblem. Sedan måste vi den här säsongen rädda upp förlusten från förra säsongen när vi gick fyra miljoner back.

För att få en bättre betalningsförmåga ska Karlskrona genomföra en emission.

– Den kan inbringa tre till sex miljoner kronor. Det blir förhoppningsvis klart inom en månad, säger Lindberg.

”Fått höra om problemen”

– Jag har fått höra om Karlskronas problem. Vi har en dialog, säger Kristoffer Sparring, spelarfackets (Sicos) informationsansvarige.

KHK-backen Mattias Karlsson 

– Det är klart att det är tråkigt. Jag tror att alla människor som jobbar vill ha betalt för det man förhandlat fram. Tyvärr kan vi spelare inte påverka något. Det är inte så att vi medvetet går ut och spelar sämre hockey för att vi inte fått pengarna. Vi har fått en förklaring och att det ska ta si och så lång tid innan ekonomin är under kontroll. 

Blir du orolig?

– Det är väl klart att man blir det. Jag har varit med om det tidigare när jag spelade i Timrå. Då var det hela sju månader som de låg efter. Börjar det dra iväg blir man orolig så klart. Detta är pengar man ska ha när man slutat spela hockey och som man ska kunna försörja familjen med. Det är bara att hoppas att saker och ting går i lås så att pengarna kommer in så snart som möjligt. 

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!