”Hela staden ska bli röd”

HOCKEY

Så ska fansen fixa festen på läktarna: ”Det kommer bli något i hästväg”

Foto: RUSTAR Det är inte bara spelarna i Skellefteå och Luleå som laddar för final. Bland lagens fans pågår förberedelser för att bjuda på storartade tifon.

Något konstnärligt, något i hästväg och något historiskt.

Luleås och Skellefteås­ supportergrupper sparar inte på krutet och lovar nu storartade tifon under ­finalserien.

– Vi är laddade som aldrig förr, säger Tomas Nordström, ordförande i Skellefteås supporterförening North Power.

På lördag smäller det i Skellefteå AIK:s högborg Kraft Arena i vad som spås bli en lång och jämn final-serie.

Både Skellefteå och Luleå förbereder sig just nu som bäst inför drabbningen, och det gäller inte enbart spelarna.

Även fansen har gått i bräschen för att skapa en kokande stämning så att deras respektive lag ska kunna uppleva känslan av den där extra utespelaren.

Luleås senaste SM-guld kom säsongen 95/96, och för att minnas året Skellefteå fick sätta på sig guldhjälmarna, får man backa hela vägen tillbaka till 77/78.

”Är revanschsugna”

Tomas Nordström, 30, är ordförande i Skellefteås supporterförening North Power och berättar hur fansen i stan längtar till lördag.

– Folk är extremt revanschsugna efter förra året. Och det blir ju inte sämre av att vi möter Luleå i finalen. Vi har haft chansen att vila upp oss några dagar nu och är laddade som aldrig förr, säger Nordström.

Nordström berättar att föreningen planerat lördagens tifo lång tid i förväg. Han vill inte avslöja för mycket men säger att Skellefteå haft en bra tifosäsong bakom sig och nu vill avsluta med:

– Något konstnärligt i hästväg.

SM-final nummer två spelas redan på söndag i Coop Arena. Även Luleås fans rustar för finalfesten.

Manne Ek, 20, är en av medlemmarna i Luleå Fans tifogrupp och berättar att han känner av den rådande finalfebern i stan.

Kan bli 400 Luleåfans

– Tre fulla supporterbussar sålde slut på 20 minuter. Sen tillkommer alla andra som tar sig till Skellefteå på annat sätt. Jag tror vi kommer bli 300-400 Luleåsupportrar på lördag.

Dessförinnan planerar Ek och resten av tifogruppen att pynta hela Luleå rött.

– Vi är tio personer från tifogruppen som kommer gå ut på stan för att hänga upp flaggor och allt annat möjligt på bänkar och lyktstolpar. Vi ska verkligen försöka få upp så mycket vi hinner så att hela staden blir röd.

Något rejält tifo till första hemmamatchen blir det dock inte. Tidsbrist på grund av att finalerna spelas så tätt inpå är, enligt Ek, anledningen.

Däremot lovar han ett storartat tifo till hemmafinal nummer två. Ek är dock, precis som sin Skellefteåkollega, sparsam med sina avslöjanden.

– Vi kommer ha tifo både på sitt- och ståplats. Det kommer att ha något med Luleås historia att göra, men mer vill jag inte säga.

ARTIKELN HANDLAR OM

Luleå HF