Dahlin hyllas efter sin dribblingsshow i natt

Hockey-världen går i spinn av uppvisningen: ”Alla vill ha honom”

HOCKEY

I natt mot Ryssland i sista gruppspelsmatchen visade återigen Rasmus Dahlin varför han tippas gå först i NHL-draften senare i år.

Den svenska supertalangen gjorde några patenterade dragningar vid blålinjen och fintade bort fyra ryssar – på tre sekunder!

– Om vi skulle vilja ha honom? Alla 31 lagen vill se honom i sitt lag, säger Chicagos scout Mats Hallin till TT.

Juniorkronorna blev gruppetta för elfte året i rad och tog 44:e raka gruppspelsmatch-segern efter 4–3 mot Ryssland på straffar under nyårsnatten.

Rasmus Dahlin blev visserligen poänglös – trots åtta skott (!) – men NHL-scouterna satt ändå och dreglade till hockeygodiset i natt från den Frölundas backtalang.

Han leder assistligan i turneringen och är tvåa i backarnas poängliga, på samma poäng som tjecken Libor Hajek som är före tack vare ett mål.

Och Dahlin lär inte ha minskat sina chanser att bli förste svensk sedan Mats Sundin att bli vald som etta i draften efter nattens delikatesser, vågar vi lova.

”17-årigt fenomen”

Här är ett axplock hur Dahlin hyllas i hockey-världen:

  • Sportsnet skriver:

"Sveriges backar har sett utomjordiska ut hela mästerskapet, och Sveriges dominans från backarna var skillnaden ännu en gång under söndagen. Han hade flest skott av alla spelare med sina absurda åtta skott på mål, och visade sin världsklass vid flera tillfällen.”

  • The Score:

”Med 17-åriga fenomenet Rasmus Dahlin som visar vägen där bak, så är Sverige väl rustat för att ta slut på sin guldmedalj-torka”.

  • TSN:s Bardown konstaterade kort och gott:

”Vi kan bekräfta att Rasmus Dahlin är bra på hockey”

Scouten: ”Killen är så cool”

Mats Hallin, femfaldig Stanley Cup-mästare och Europachef för Chicagos scoutingverksamhet är en av alla som imponerats.

– Ja, det är klart. Killen är så cool, hur bra som helst. Han skapar sig alltid tid och är härlig att se. Han är en toppspelare, det är bara en tidsfråga innan han spelar i NHL och gör det bra där, säger Hallin till TT.

– Det ska bli jätteintressant att se honom i fortsättningen av turneringen, sedan får man se om han spelar OS och VM också.

Näst för Dahlin & Co väntar Slovakien i kvartsfinal, den matchen spelas klockan 24.00 då tisdag övergår till onsdag.

1 av 7

HANS ABRAHAMSSON TIPPAR KVARTSFINALERNA

(Kvartsfinalerna spelas 2–3 januari)

Klockan 18 svensk tid:

Tjeckien–Finland 3–4

Finland har inte direkt imponerat under gruppspelet men känns ändå som det bättre laget i det här mötet. Viktigt att Finland får igång sina offensiva spetsspelare i slutspelet och att målvaktsspelet håller. Tjeckien har några riktigt vassa forwards och det här känns väldigt ovisst på förhand. 

Kl 22 svensk tid:

Kanada–Schweiz  5–1

Kanada har imponerat stort så här långt och borde även ha tagit tre poäng i utematchen mot USA. Det finns både spets och tyngd i det här kanadensiska laget och Schweiz har ingenting att hämta här. Kvartsfinalernas säkraste vinnare.

Kl 00 svensk tid:

Sverige–Slovakien 5–2

Sverige har mött Slovakien i kvartsfinal tre gånger de fyra senaste åren och vunnit med 6–0, 6–0, 8–3. Jag tror inte på lika stora siffror den här gången. Slovakien har överraskat i gruppspelet och bland annat slagit USA. Men även utan Lias Andersson ska Sverige vara numret större. 

Kl 02 svensk tid:

USA–Ryssland 4–3

Tungviktsmöte redan i kvartsfinal. Förlusten mot Slovakien är plumpen i protokollet för USA. I övrigt har man spelat upp mot förväntad nivå. Imponerande lagmaskin. Bra målvakter, stabil backsida och några riktigt vassa forwards med Casey Mittelstadt i spetsen. Ryssland har inte imponerat men är oberäkneligt och kan givetvis skrälla i en sån här match.

EXKLUSIVT reportage – Sportbladet följde Rasmus Dahlin på jobbet i Frölunda

Svenskarna som vunnit poängligan i JVM 00:20
ARTIKELN HANDLAR OM