Beskedet: Tränaren får lämna omedelbart

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

Nye Kalmar HC-tränaren Duane Smith kallade Nigeria för "världens aids-huvudstad” och hamnade genast i blåsväder.

Nu meddelar Kalmar HC att de sparkar tränaren.

– Jag vill verkligen, från djupet av mitt hjärta, be alla som på något sätt drabbats eller tagit illa vid sig om ursäkt, säger Smith till klubbens hemsida.

I går kunde P4 Kalmar berätta att nye Kalmar HC-tränaren Duane Smith uttryckt sig islamofobiskt på sin Twitter.

Kanadensaren hade bland annat skrivit att Nigeria var ”världens aids-huvudstad”, ”fuck islam” i ett annat inlägg och hamnade genast i blåsväder.

– Jag är inte rasist och står naturligtvis bakom uppfattningen om alla människors lika värde. Jag är också pappa till tre döttrar och blir upprörd när det rapporteras om kvinnoförtryck i olika delar av världen, ett förtryck som ibland är legitimt inom vissa kulturer. Det försökte jag på ett plumt, klumpigt och väldigt dåligt formulerat sätt diskutera på sociala medier. Det misstaget gör jag aldrig om, sa Smith i går.

Beskedet: Får lämna klubben

Kalmar HC, nykomling i hockeyettan, berättade i går att man ”tog avstånd” från Smiths ord och att man skulle ha ett möte för att diskutera kanadensarens framtid.

Och nu kommer beskedet att Smith får sparken med omedelbar verkan.

– Duane är djupt ångerfull och tycker att han uttryckt sig dumt och ogenomtänkt, men att han inte riktigt insett sociala mediers genomslagskraft och att han nu faktiskt representerar Kalmar HC, säger klubbchefen Tobias Johansson till klubbens hemsida.

”Vill be om ursäkt”

Duane Smith var tänkt att ansluta till Kalmar HC i månadsskiftet juli/augusti. Nu inleder klubben jakten på en ny huvudtränare.

– Jag vill verkligen, från djupet av mitt hjärta, be alla som på något sätt drabbats eller tagit illa vid sig om ursäkt. Det var absolut inte min mening, säger Smith.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN