Dopningsrädsla stoppar Tre Kronor

avHans Abrahamsson, Tomas Ros

Publicerad:
Uppdaterad:

KÖPENHAMN. Målvakten Anders Nilsson kämpar för att få tillbaka vätska och salter i kroppen. 

Men oron för dopning gör att läkarstaben inte vågar chansa:

– Det bästa hade förstås varit om man fick använda infusioner (dropp) men det är ju dopningsklassat, säger landslagsläkare Björn Waldebäck. 

Anders Nilsson tömde sig fullständigt under gårdagens semifinal mot USA.

Jättemålvakten från Luleå hade en hel del att göra. Han räddade 41 skott och höll nollan och var den stora hjälten när Tre Kronor slog USA.

Men det kostade också en hel del för Nilsson.

Inte minst vätska. 

Runt nio liter vätska förlorar Nilsson, enligt ett test som Inside Tre Kronor gjort.

– I går förlorade enorma mängder vätska och salter. Det är en stor kille som erkänt förlorar mycket vätska och därför är det extra viktigt att han kan fylla på. Han var tvungen att snabbt börja få tillbaka det han tappat, säger läkare Björn Waldebäck.

Det gjorde att Nilsson valde att inte komma ut till den mixade zonen utan i stället återhämta sig och fylla på med vätska och salter. 

Och tiden är knapp. Bara ett dygn senare (i kväll) ska Nilsson var återställd för att spela VM-finalen mot Schweiz.

Kan inte bara fylla på med vatten

– Han har fått vanlig behandling och återhämtar sig på bästa sätt.  Viktigt också att det är rätt balans på drycken, man kan inte bara fylla på med vatten, säger Waldebäck. 

Ett sätt att snabbare kunna återställa vätskebalansen hade varit att tillföra näring och vätska intravenöst, men det är inte tillåtet: 

– Det bästa hade förstås varit om man fick använda infusioner (dropp) men det får man inte då det är dopningsklassat över en viss mängd milliliter tillförsel. Så det kan vi inte göra utan vi får jobba med att tillföra genom magen och via drycker, säger Waldebäck.

De ser dock bra ut att Anders Nilsson är i gott skick till kvällens final. Målvakten var med på förmiddagens frivilliga matchvärmning.

* 20.15 i TV3: VM-FINAL SVERIGE-SCHWEIZ

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM