Pappan dog i kraschen

HOCKEY

Steve Downie om olyckan som förändrade hans liv: Jag minns varenda minut

MANNHEIM. I kväll ställs Tre Kronor mot Kanada och Steve Downie – en av NHL:s mest ökända spelare.

Downie har långa avstängningar på meritlistan och kom trea i NHL:s utvisningsliga 09–10.

– Jag har mognat, blivit äldre och kan kontrollera mina känslor bättre i dag, säger VM-spelaren till Sportbladet.

Det var många som höjde på ögonbrynen när Team Canadas General Manager Mark Messier valde att plocka ut Tampa Bays Steve Downie till VM-laget.

Downie har en mycket speciell bakgrund och många av rubrikerna runt Downie har handlat om tragiska händelser vid sidan om isen och incidenter på isen som lett till avstängningar.

Downie, från Ontario, fick sämsta möjliga start på livet när han var en liten pojke. När han fick skjuts till en tidig förmiddagsträning i hockey 1994 av sin far John Downie slutade resan i katastrof. Bilen for av vägen och pappan avled av sviterna efter bilkraschen. Då sju-årige Steve kom undan helt oskadad.

”Spelar hårdare”

Givetvis ett fruktansvärt öde för en liten grabb som har pappan som största idolen. Men Steve fortsatte satsningen mot NHL och inte ens en öronskada några år senare, som ledde till Steve i dag är döv på högeröra, har stoppat den extremt hårt arbetande forwarden från att lyckas.

– Jag minns varje minut av kraschen. Det får mig bara att spela hårdare, sa Downie till Windsor Star vid draften 2005.

På isen har Downie gjort bort sig flera gånger och på meritlistan finns en av de längsta avstängningarna i NHL:s historia efter en mycket onödig hopptackling i en träningsmatch. Sedan har han bland annat anklagats för att försöka bryta av Sidney Crosbys ben i en närkamp.

I dag är Downie en VM-spelare och han vill helst av allt titta framåt i karriären.

– Jag har en del avstängningar, men det försöker jag inte tänka på nu. Jag har mognat som person och kan kontrollera mina känslor, säger han.

”Måste vara smart”

Men räkna inte med att Downie kommer att väja undan i sarghörnen i dag eller gå på halvfart. Hans spelstil handlar om energi och hög frekvens i alla moment på isen.

– Jag är en spelartyp som vill ha ha en betydande roll på isen och jag förespråkar en gammal och god typ av hockey där man inte håller igen. I VM är det svårare för mig att spela mitt spel. Isen är större och man måste vara smart där ute, säger han.

Han vet inte så mycket om Tre Kronor. Och kan bara nämna en spelare i laget, Victor Hedman. Men om Hedman, lagkamrat i Tampa Bay, har han desto mer att säga.

– Grabben är bara 18 år och redan så otroligt bra. Tänk om några år, då kommer han att vara helt otrolig, säger tuffingen.