Leksand blåst på sin drömspelare

Publicerad:
Uppdaterad:

Kevin Doell valde Tappara i sista stund– efter att ha tackat ja till Leksand

Foto: DANIEL ERIKSSON, BILDBYRÅN

Affären var i hamn, Leksand hade fått sin drömcenter.

Då kom chockbeskedet att Kevin Doell, 31, i stället skrivit på för finska Tappara.

– Jag sa till honom, åk till Finland, du! Där kommer ingen att förstå dig, för det är inte en jävel som pratar engelska, säger Olle Öst, tf sportchef i Leksand, till Sportbladet.

Kanadensaren Kevin Doell spelade i Leksand 2008-09 och gjorde succé med 49 poäng (22+27) på 37 matcher i allsvenskan och åtta poäng (4+4) på tio matcher i kvalserien.

Efter en ettårig sejour i AHL-laget Chigaco Wolves var Doell Leksands drömspelare när klubben jagade en ny center. Och alla bitar verkade vara på sin plats.

Men hockeybranschen är många gånger rå och cynisk, det fick Leksand bittert erfara. I dag skrev Kevin Doell i stället på för finska Tappara.

– Leksand var väldigt nära att signa Kevin och han tackade faktiskt ja, muntligen. Men det sprack i sista sekund då han fick ett annat bud från en finsk agent. Då valde han att spela för Tappara, säger Doells svenske agent Walter Olsson.

”If you fix me a job, I'll pay you”

Leksands tf sportchef Olle Öst har varit med länge och vet hur det funkar.

– Tappara hade lite mer pengar än oss, säger Öst.

– Det här är en typisk variant på äldre translantiska spelare som har varit i Europa tidigare. De pratar ofta med ett antal agenter och säger ”if you fix me a job, I'll pay you”. Jag har varit med om detta många gånger förut. Under åren jag var i Tyskland fick jag ofta samtal från fyra, fem agenter om samma spelare. Det var bara att ringa upp spelaren och fråga, vem i helvete representerar dig då?!

– I det här fallet gjorde jag inte det, för det lät så glasklart alltihop. Vi var i princip överens med både Kevin Doell och agenten Walter Olsson. Men så var det en annan agent som hittade ett bättre bud och då tog han det.

Hur känner man sig i det läget?

– Jag har hållit på med det här så länge att det inte rör mig i ryggen. Kevin var en önskespelare för öronmärkta pengar, men för de pengarna går det att hitta spelare som vi har mer nytta av.

Nu går Leksands jakt på en center vidare.

– Om du bjuder upp till sista dansen och ni är två om samma objekt och du förlorar, då är det bara att ta nästa. Vi har ingen brådska utan kommer att i lugn i ro titta på nya spelare. Vi ska ha en center som artistspelare tills den 15 oktober. Vi har fem veckor på oss och jag har inte ens börjat.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN