Brynäs IF

YOUNG GUNS

Av: 

Anders Sundin

HOCKEY

Johan Larsson, 18, rookie i yngsta laget i Elitserien: ”Jag har inte ens sett loob spela”

KLICKA PÅ BILDEN FÖR MEGASTOR VERSION! FRÅN VÄNSTER: CALLE JÄRNKROK, 18 ÅR, ANTON RÖDIN, 19 ÅR, VICTOR BERGLIND, 17 ÅR, SIMON LÖF, 19 ÅR, SEBASTIAN WÄNNSTRÖM, 19 ÅR, MATTIAS EKHOLM, 20 ÅR, JAKOB SILFVERBERG, 19 ÅR, SIMON BERTILSSON, 19 ÅR, JOHAN LARSSON, 18 ÅR.
KLICKA PÅ BILDEN FÖR MEGASTOR VERSION! FRÅN VÄNSTER: CALLE JÄRNKROK, 18 ÅR, ANTON RÖDIN, 19 ÅR, VICTOR BERGLIND, 17 ÅR, SIMON LÖF, 19 ÅR, SEBASTIAN WÄNNSTRÖM, 19 ÅR, MATTIAS EKHOLM, 20 ÅR, JAKOB SILFVERBERG, 19 ÅR, SIMON BERTILSSON, 19 ÅR, JOHAN LARSSON, 18 ÅR.

Gävle. Young Guns, Shooting Stars, Million Dollar Babies eller rätt och slätt Baby-Brynäs.

Kärt barn har många namn.

Nu ska 1990-talisterna visa att de kan vara med och bära Brynäs på ­allvar.

– Jag känner ingen press, snarare en lättnad över att ha tagit en plats i Brynäs, säger 18-årige elitseriedebutanten Johan Larsson.

I Brynäs 25 man starka trupp är tio födda mellan 1990 och 1992. Det ger en förstaplats när elitserielagen rankas efter medelålder.

Och skulle vi ta bort Andreas Dackell, född 1972, skulle genomsnittåldern sjunka lite till.

Detta trots att Brynäs mest omtalade 1990-talist, Jacob Markström, lämnat laget för Florida Panthers. Calle Järnkrok, 18, slog igenom stort under kvartsfinalspelet mot Djurgården och Anton Rödin, 19, tillhör ­redan Vancouver men har lånats ut till Brynäs. Men fler står i kön på väntan på genombrott.

”Åldern kommer i andra hand”

Till exempel backlöftet Mattias Ekholm, värvad från Mora, och gotlänningen Johan Larsson som båda sökt sig till Brynäs eftersom de såg att föreningen släppte fram spelare som Nicklas Bäckström och Jacob Markström trots att de bara var tonåringar.

– Det var absolut en bidragande orsak att jag skrev på för Brynäs. Men jag tycker ­ändå att vi blir bedömda som vilken spelare som helst och att åldern kommer i andra hand, säger Mattias Ekholm som uppvaktades av flera elitserieklubbar.

Forwarden Johan Larsson har slagit sig in i Brynäs med ett strålande spel under den sista delen av försäsongen.

Efter att ha varit bäst på planen när Brynäs utklassade Djurgården med 5–0 (ett mål, två assist) i förra veckan kunde inte tränare Niklas Czarnecki och sportchef Michael Sundlöv blunda längre.

Plötsligt var han A-lagsspelare

Johan Larssons juniorkontrakt blev till ett A-lagskontrakt över en natt och Larsson spelar troligtvis i en kedja med Magnus Kahnberg och Jonathan Granström i sin debut mot Modo.

– Jag flyttade från Gotland till hockeygymnasiet här för att bli en elitseriespelare. Jag har haft det som mål sedan jag var liten, säger Johan Larsson som redan jämförs med Gotlands mest kända spelare Håkan Loob.

– Ja, vad ska jag säga, jag har inte ens sett Loob spela, men jag har förstått att han var grym och jag får räkna med att bli jämförd med honom, ­säger han.

19-årige Jakob Silfverberg gör sin tredje säsong i Brynäs och tillhör redan de mer rutinerade.

– Jag måste ta ett kliv till och kommer att få en större roll i år.

– Ålderskillnaden i laget är bra, när vi yngre bara tutar och kör så tar 30-plussarna ner oss. Andra gånger så är det vi som sporrar dem, ­säger Jacob Silfverberg.

Andreas Dackell skulle kunna vara pappa till några av er …

– Jo, det är sant, det känns lite konstigt faktiskt…

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inget av SHL och Hockeyallsvenskan – streama alla matcher på C More!

C More

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Brynäs IF