37 år - och bäst i elitserien

HOCKEY

Tar sikte på Sjödins rekord: ”Spelar minst tre, fyra år till”

LINKÖPING. Sportbladets reportrar har sagt sitt – Magnus Johansson, 37, är elitseriens bäste spelare.

I veckans lördagsintervju berättar Linköpings backstjärna att han har brutit sitt livstidskontrakt med Linköping – men att det kan bli så att han slår Tommy Sjödins rekord som elitseriens äldste spelare.

– Som det känns nu siktar jag på att spela minst tre, fyra år till. Ett par år över 40 kan det nog bli på elitnivå.

Magnus Johansson är lagkapten i både Linköping och Tre Kronor, men är knappast den som tar plats och stjäl rubriker. Det är inget han sticker under stol med när vi träffas i Cloetta Centers restaurang efter fredagens träning.

– Jag upplevs nog som ganska tråkig och är inte löpsedelsstoff. Jag pratar inte om det som är privat för dem som jag inte känner, men är väldigt öppen för dem jag känner.

Vi på Sportbladet tycker att du är bäst i elitserien. Håller du med?

– Det är alltid kul att få uppmärksamhet, men det är svårt att bedöma sig själv. Det finns många andra som är duktiga.

Vem är bäst, enligt dig?

– Jocke Lindström har stuckit ut. Även Fredrik Norrena i vårt lag. Och Niklas Andersson i Frölunda.

Lagkamraterna säger att du visar vägen genom ditt sätt att uppträda på isen, inte genom stora ord.

– Jag vill väldigt gärna att alla i laget ska trivas och verkligen vilja vinna för varandra.

Du har enormt många fler assists än gjorda mål. Är det roligare att passa fram än att göra mål själv?

– Jag är av naturen mer en passningsspelare än målskytt. I år har det blivit fler assists än tidigare. Jag gör såklart gärna mål själv, men efter så här lång tid är det ingen slump att jag har fler passningar än mål.

Karriären – långt ifrån spikrak

Sedan några år tillbaka har Johansson etablerat sig som en av Sveriges bästa hockeyspelare. Men vägen har inte alltid varit spikrak.

– Jag var sen i utvecklingen, sen in i puberteten, liten och späd. Jag slog sedan inte igenom över en dag utan gick framåt sakta, steg för steg. Jag spelade mitt första VM när jag var nästan 30 år.

Och debuterade i NHL som 34-åring...

– Ja, det var en ny erfarenhet för mig. Jag visste inte vad jag skulle förvänta mig och hade ingen att fråga. Jag fick en bra start i Chicago, men sedan kom en tuffare period och då grubblade jag mycket. Det var svårt att tyda vad klubben ville och efter ett tag tyckte jag att det var bättre att gå till en annan klubb, Florida.

Det blev bara 18 matcher i Chicago och 27 i Florida. Varför?

– Jag var intresserad av att stanna en säsong till, men Florida hade sju backar på envägskontrakt och då fanns det ingen plats för mig. Jag fick stället chansen i Ryssland, som också blev ett stort äventyr.

Vad gör du vid sidan av hockeyn?

– Jag har ett stort travintresse. Det började när jag flyttade till Göteborg 1997 och började spela hockey på heltid och fick mer tid över. I början handlade det mest om spelet, men Stefan Larsson fick mig att komma närmare hästarna. Det slog mig vilka otroliga kraftpaket hästarna är.

Utbildad marknadsekonom

– Vi var ett gäng som 2000 köpte en tvååring, som vi hade hos Olle och Björn Goop. Den gick bra och startade i V75, men stoppades av skador. Hästen tvingades till operation och då hoppade många av. Men jag och några till stannade kvar och betalade. Efter knappt två år kom hästen tillbaka och startade under Elitloppslördagen. Det var en härlig känsla.

Du är 37. Hur gör du för att orka motivera dig?

– Jag har aldrig haft problem att träna och gillar att träna hårt och känna mig i form. Försäsongsbiten är inte alls någon belastning. Jag brukar säga, roligt på träning, jobbigt på tävling.

Vad gör du efter karriären?

– Jag är precis klar med en fyraårig utbildning till marknadsekonom. Jag fick diplomet för bara några veckor sedan.

”Har många andra idéer”

Blir du kvar inom LHC?

– Det är inte omöjligt att jag stannar i LHC, men vi tar det den dagen det blir aktuellt. Jag hade faktiskt inskrivit i kontraktet att jag skulle bli anställd av klubben efter den aktiva karriären, men vi strök det på bådas initiativ. Det ska inte kännas som något tvång, jag vill inte vara anställd om inte klubben vill ha mig. När vi skrev det kändes det som en trygghet, men nu har jag många andra idéer.

Hur länge till spelar du?

– Jag har kontrakt ett år till. Men som det känns nu siktar jag på att spela tre, fyra år till. Ett par år över 40 kan det nog bli på elitnivå.

Tommy Sjödins elitserierekord är 42 år, sex månader och 18 dagar.

– Jag kan tänka mig att spela så länge, men sånt där kan snabbt förändras. Det är ingen målsättning att slå rekordet, men tycker jag att det är lika kul den dagen som nu, så kör jag vidare.

Elitseriens 20 bästa spelare

1. Magnus Johansson

2. Joakim Lindström

3. Mikko Lehtonen

4. David Rundblad

5. Johan Davidsson

6. Mattias Ekholm

7. Martin Thörnberg

8. Pär Arlbrandt

9. Dick Axelsson

10. Daniel Larsson

11. Niklas Andersson

12. Fredrik Norrena

13. Andreas Jämtin

14. Niklas Olausson

15. Teemu Laine

16. Marcus Krüger

17. Chris Abbott

18. Timo Pärssinen

19. Janne Niinimaa

20. Mattias Sjögren

Jury: Emil Karlsson, Mats Wennerholm, Hans Abrahamsson, Thomas Tynander.

ARTIKELN HANDLAR OM