Hedman drömmer om Stanley Cup-bucklan

Foto: Erik Simander/TT
Vätskepaus i värmen. Hans Jonsson ger feedback till Victor Hedman och Ludwig Byström.

avTT

HOCKEY

På en öde parkeringsplats, på stekhet asfalt, kämpar NHL:s bäste back för att bli ännu bättre.

För att någon gång kunna ta Stanley Cup-trofén till Florida – och vidare till Örnsköldsvik.

– Det är ju drömmen. Alla hockeyspelares dröm, säger Victor Hedman.

På E4 i utkanten av Örnsköldsvik dundrar bilarna förbi. Alla som denna varma sensommarmorgon blickar åt sidan undrar nog vilka det är som står på en i övrigt övergiven parkeringsplats utanför ett varuhus vid vägkanten. Och varför de har sällskap av koner, uppradade på asfalten.

När tiotusentals orienterare i O-ringen för dagen tagit över Skyttis IP, så får Victor Hedman snällt flytta på sig när han ska inleda dagens träningspass – som leds av Modo-ikonen och fystränaren Hans Jonsson.

– Det är sjätte sommaren tillsammans nu. Att jag och Hasse kunnat kampera ihop under längre tid har varit guld värt för mig, säger Victor Hedman till TT.

Respass mot mästaren

Samarbetet med Jonsson har bidragit till att Tampa Bay-backen besitter en fysisk kapacitet som få ishockeyspelare kan matcha, och som bidragit till hans utveckling i NHL.

– Det kan se långsamt ut men det går ganska snabbt ibland, säger Ö-vikssonen med ett skratt innan han med träningskollegan Ludwig Byström, till vardags i AHL-laget Springfield i Floridas organisation, tar sig an snabbhetsövningarna i sommarvärmen.

Allt tyder på att det kommer vara en ännu mer vältränad Victor Hedman som i september återvänder till Tampa och Florida för att inleda sin tionde säsong i världens bästa hockeyliga.

De första nio åren har minst sagt gått bra. Även om den senaste säsongen slutade med ett respass ur Stanley Cup-slutspelet i match sju mot Washington (som gick och vann alltihop till slut), så fick Hedman sitt största erkännande hittills: Norris Trophy. Priset som bäste back i NHL. Som tredje svensk genom tiderna efter Nicklas Lidström (sju gånger) och Erik Karlsson (två).

"Sjukt stort"

– Det är sjukt stort. Man fattar det inte riktigt än. Kanske när man lägger av och kollar tillbaka och kan se att man under säsongen blev utnämnd till ligans bäste back. Även om jag har svårt att se mig själv som det, säger Hedman och fortsätter:

– Men man kan inte klappa sig på axeln för det utan det gäller fortfarande att göra grovjobbet på sommaren och försöka bli ännu bättre.

Förra säsongen fick Washingtons Nicklas Bäckström höja Stanley Cup-bucklan. Det hoppas Victor Hedman också få göra en dag.

– Det är ju drömmen. Alla hockeyspelares dröm. Att sträva mot Stanley Cup. Det är det som räknas. Det individuella är så klart jättekul och hedrande men det är en lagsport och den trofén vill vi vinna.

TT: Vad fattas för att ni ska gå hela vägen?

– Det är den där sista touchen. Sedan är det fantastiskt många andra bra lag också. För oss är det bara att bita i och lära oss vad vi kan göra bättre.

1 av 2 | Foto: Erik Simander/TT
Victor Hedman.

"Fantastisk organisation"

Att i jakt på den där drömmen lämna tryggheten i Florida och Tampa Bay Lightning finns inte för Victor Hedman. För det första för att han har sju år kvar på sitt lukrativa kontrakt, som ger motsvarande cirka 70 miljoner svenska kronor per år. För det andra för att 27-åringens dröm även innefattar att den där trofén ska ta sig till just Florida.

– Min dröm och mitt mål är att vara kvar i samma förening. Det har fungerat bra hittills och de har trott på mig genom min karriär där borta. Ett fantastiskt bra lag och en fantastisk organisation som alltid kommer ställa ett lag på benen som kan utmana. Det hade varit en dröm att få vara kvar i samma lag.

När väl säsongen är slut så återvänder han också alltid till Örnsköldsvik.

– Man hänger mycket med kompisar som man inte hinner under säsong. Alla bor fortfarande här. Jag är ingen som gillar att shoppa och gå på stan utan det blir mycket familj och vänner.

TT: Blir det spel i Modo när du väl flyttar hem igen också?

– Ska jag spela någon annanstans är det så klart det. Men för tillfället kommer jag spela där borta så länge jag håller. Man kommer säkert ha bott där lika länge som man bott hemma innan man är klar. Jag trivs oerhört bra. Det här är bara början.

Svenskarna som vunnit NHL:s poängliga 00:18
ARTIKELN HANDLAR OM