27 år sedan Sverige vann JVM sist

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-01-03

Robert Nordmark var med när Sverige tog historiskt guld

Det har gått 27 år.

Men nu är det guldvittring igen.

Småkronorna har bland annat slagit superfavoriten Kanada i årets junior-VM i ishockey och tagit sig till semifinal för första gången på 12 år.

Nu får de råd av en av guldlirarna från 1981.

– Alla måste gör turneringens bästa match, säger legendaren Robert Nordmark.

Robert Nordmarks guldmedalj från JVM 1981.

Vi träffar Robert Nordmark inne i Vallentunas ishall och den gamle storbacken får laguppställningen från junior-VM 1981.

"Jag kan den utantill" säger han och börjar rabbla namnen på lagkamraterna i guldlaget med samma självklarhet som om det vore hans eget personnummer. Det är inte svårt att ta miste på hur mäktigt Robert Nordmark tyckte att det var att vinna guld med småkronorna.

- Jag var bara 18 år så det var väldigt stort. Vi åkte bara dit för att göra så gott vi kunde och kämpa som galningar. Det är alltid prestige. Man vill vinna varje match.

Bragdguldet

Det var den andra januari 1981 som hockeyjuniorerna tog sitt första, och hittills enda, JVM-guld. På en uterink i Augsburg i Tyskland vann Sverige mot Sovjet, som vunnit alla JVM tidigare, med 3-2 i den avgörande matchen.

– Vi hade lite tur, väldigt bra spelare och spelade bra när det gällde mest. Det var en unik mix i det laget. Bra spelare och vinnare, säger Nordmark.

Spelare som Jens Öhling, Patrik och Peter Sundström och Michael Thelvén var några av de som stod bakom bragden och som senare fick lysande karriärer. Av de 20 spelarna i laget nådde alla elitserien och åtta lyckades ta sig till NHL. Men för Robert Nordmark tog det några år innan han insåg hur stort det var att vinna JVM. 

– Det är stort. Men det är först 10, 20, 27 år efteråt som man uppskattar hur det är att spela med så många duktiga spelare och ledare...

Tränarna är för dåliga

Trots att spelare som Peter Forsberg, Markus Näslund och Niklas Sundström öste in mål i början av 90-talet och att laget var storfavoriter i turneringen lyckades Sverige bara ta silver 1993. Det har varit nära några gånger till men på 27 har småkronorna ännu inte lyckats upprepa guldbragden. Anledningen är att det är för dålig kvalitet på juniorverksamheten, enligt Nordmark.

– Det är många orsaker tror jag. Det är dåliga tränare...eller tränarna kan bli mycket, mycket bättre tycker jag. Sen kan spelarna träna mycket hårdare än de gör nu. Det är många killar som är lite bekväma.

Hur såg det ut när du höll på?

– Jag tränade mycket mer än killar som kommer fram idag.

Hamnade i division två efter ett vad

Robert Nordmark var en av spelarna från guldlaget som tog sig till NHL. Han har hunnit med 13 klubbar under sin karriär

som spelare. Luleå, Djurgården och St Louis Blues är några av lagen. Dessutom har han hunnit med en sväng i Nottingham Phanters i England. Sina sista matcher gjorde han i Enköpings SK som 43-åring. Där hamnade han efter ett vad.

– Jag spelade några matcher i kvalet. Vi gick upp från division två till division ett.

Hockeyns baksida

Robert Nordmark kan se tillbaka på en lång karriär med JVM-guld, VM-Guld 1987 och NHL-spel men han har också sett baksidan av hockeylivet. Efter att ha blivit sparkad från Almtuna IS i mitten av oktober är han nu hjälptränare för Vallentunas J20-lag, där hans äldsta son spelar.

– Det är ju upp och ned. I hockeyn idag gäller det ju att leverera.

Småkronorna har inte gått till final på 12 år och det har mest handlat om femte och sjätteplatser senaste tiden. Men nu kan det vara dags igen. På fredag eftermiddag möter Sverige Ryssland i semifinal.

– Jag ska kika, säger Nordmark.

"Förstafemman var Peter, Patrik Jens Öhling, andrafemman var..." Även om man skulle väcka Robert Nordmark mitt i natten skulle namnen från guldlaget 1981 med all säkerhet ändå rabblas som ett mantra.

- Vilken superkoll!

- Ja, ja...Men det kommer jag aldrig att glömma!