Englund: Spelarna ska till Tre Kronor

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

Skärper tonen mot klubbarna

Christer Englund.
Foto: LASSE ALLARD
Christer Englund.

Nu sätter svenska ishockeyförbundets ordförande Christer Englund ner foten i hockeybråket. HV71 och Linköping kan inte stoppa sina spelare från spel i landslaget.

– Det är alltdeles uppenbart att spelarna ska spela i Tre Kronor, säger han till SVT.

Det infekterade bråket mellan svenska hockeyligan och dess klubbar och svenska hockeyförbundet och dess landslag fortsätter. Ni kan historien vid det här laget. Hur HV71 och Linköping stoppat sina spelare från att vara med i Karjala Cup eftersom de behöver vila på grund av det hårda matchprogrammet i elitserien och Champions Hockey League. Christer Englund menar att felet är hockeyligans och att det hela hade kunnat undvikas med bättre planering.

– Ligan genom Peter Gudmundsson har varit med i all planeringen när det gäller CHL. Han är medveten om Tre Kronors internationella break. Ligan äger själv frågan om att lägga spelomgångarna, säger han till SVT.

Avtal finns

Förbundet kommer att inom kort ha ett möte med HV71 och Linköping för att se om man kan komma överens, men enligt Englund så råder det ingen tvekan om saken. Klubbarna kan inte stoppa sina spelare.

– Det är alldeles uppenbart att spelarna ska spela i Tre Kronor. Vi har ett avtal med hockeyligan. Det finns också i spelarnas kontrakt att de ska släppas till att spela i Tre Kronor, säger han.

Om så inte sker så kan klubbarna tvingas betala för och det gäller även spelarna.

– Det finns regelverk. Dels finns våra tävlingsbestämmelser där vi kan stänga av spelarna. Vi kan även bötfälla. Det finns ett avtal mellan svenska hockeyförbundet och hockyeligan där man ska ställa spelarna till förfogande. Det här är ett kontraktsbrott och det får våra jurister titta på, säger han.

Ska komma överens

Trots de hårda orden så vill Englund inte kalla det för ett bråk och han tror att de kommer att kunna komma överens inom kort. Men i slutändan så kommer det att bli som förbundet vill, menar Englund.

– Jag är förhopningsfull. Jag räknar med att vi ska hitta lösningar Det är förståndiga människor vi har att göra med och vi ska också försöka vara förståndiga och hitta en bra lösning på det hela. Men grunden är att spelarna ska ställas till Tre Kronors förfogande, säger han till SVT.

Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!