Krisen i Sverige

HOCKEY

Christer Englund: Svensk hockey mår inte bra just nu

Foto: Bengt-Åke Gustafsson.

Bråk med elitklubbarna, spelare som tackar nej och uteblivna resultat.

Och kaoset runt Tre Kronor lär fortsätta de kommande åren.

– Jag har svårt att se att det nya avtalet skulle innebära någon förändring, säger Linköpings klubbdirektör MikeHelber.

Foto: DEPPIGT Tjeckien, Finland och Ryssland. Tony Mårtensson och Tre Kronor förlorade samtliga matcher i Channel One Cup.

Efter den här säsongen går avtalet mellan Svenska Ishockeyförbundet och Hockeyligan ut. Ett nytt ska förhandlas fram och parterna har redan träffats.

En av de viktigaste punkterna är hur stor makt Hockeyligan ska ha över speldagarna i elitserien och i vilken utsträckning landslagsledningen ska ha tillgång till spelarna. De två frågor som till stor del ligger bakom konflikten mellan Ishockeyförbundet och Hockeyligan.

Ingen tror på förändringar

Men ingen av de personer som Sportbladet varit i kontakt med tror att det kommer att bli några större förändringar i det nya avtalet.

– Jag räknar med att det bara blir en förlängning av det tidigare avtalet. Det är väl sex år i rad nu som det varit så och jag räknar inte med att det blir någon större skillnad, säger Linköpings klubbdirektör Mike Helber.

– Avtalet är en kompromiss som egentligen ingen är riktigt nöjd med, säger Helber.

Elitklubbarna anser att möjligheterna att göra några större förändringar är små så länge Euro Hockey Tour finns kvar i nuvarande form.

– Egentligen var det väl där allt började. Förbundet skrev på ett fyraårigt avtal fram till 2011 utan att över huvud taget prata med Hockeyligan, säger Frölundas klubbdirektör Mats Ahdrian.

Samtidigt är Ahdrian självkritisk mot den organisation han själv företräder.

– Det är viktigt att vi får slut på det här schabblet som även vi i Hockeyligan håller på med.

Ett kort avtal

En uppfattning som delas av

Ishockeyförbundets ordförande Christer Englund.

– Svensk hockey mår inte bra just nu, det är bara att titta på resultaten i Champions League och för Tre Kronor.

Men inte heller Englund tror att det blir några stora förändringar till nästa säsong.

– Allt talar för att det blir ett

kortare avtal. Det blir nog svårt

att hinna få till ett mer genomarbetat förslag redan till nästa säsong.

Juryn:

1. Ska Bengt-Åke få sparken?

2. Ska Tre Kronor alltid ta ut de bästa spelara?

3. Ska Euro Hockey Tour läggas ner?

Hans Abrahamsson

1 Nej, problemet är betydligt mer komplext än så. Visst har B-Å sina brister, men man gör det väldigt väldigt enkelt för sig om man tror att det är lösningen på svensk hockeys och Tre Kronors problem.

2 Ja, det måste ju vara själva meningen med att Tre Kronor finns – att de bästa tillgängliga spelarna är med. Men det kräver ju att spelprogrammet ses över, som det är i dag fungerar det inte.

3 Ja, men det är nog näst intill omöjligt att göra det före 2011. En stor anledning till konflikten är att förbundet 2006 drev igenom det nya fyraårsavtalet med EHT utan någon som helst kommunikation med Hockeyligan.

Patrik Thornéus

1 Nej, än så länge har han åtminstone mitt förtroende. Men det klart, det måste vända snart. Annars är hans dagar räknade.

2 Naturligtvis. Klubbarna håller på att flytta fram positionerna och det är dags att förbundet och Bengt-Åke sätter ned foten.

3 Svår fråga. Turneringarna är till för att trygga de olika förbundens ekonomi, men sportsligt har kanske hockeytouren spelat ut sin roll.

Mats Wennerholm

1 Nej. Bengt-Åke har bara ett drygt år kvar på sitt kontrakt och jag anser fortfarande att han är rätt man att leda Tre Kronor i OS i Vancouver 2010. Det finns heller inga vettiga alternativ i dagsläget.

2 Nej. Euro Hockey Tour berstår av fyra träningsturneringar och där ska Bengt- Åke testa spelare. Det skulle bli krig med Hockeyligan om de bästa tvingades spela varje gång. Och titta på Finland. De hade ett helt nytt lag i Moskva jämfört med det som spelade i Karjala Cup på hemmaplan.

3 Ja. I alla fall i sin nuvarande form. Det är bättre att spela en längre landslagsserie med hemma- och bortamatcher under en säsong. Det skulle ge förbunden de inkomster de behöver och då skulle man kunna ha bästa laget i hemmamatcherna

Lasse Anrell

1 Självklart inte. I en värld där hockeyturneringar nästan alltid utspelas bland de bästa av de sämsta spelar det på något sätt ohyggligt liten roll vilka som vinner.

2 Frågan är fel ställd. Den borde lyda: ska Tre kronor alltid spela i alla skitturneringar runt om i världen? Det ska de så klart inte.

3 Jag vet inte om jag måste ha en åsikt om det eftersom jag bryr mig ungefär lika lite om den touren som jag bryr mig om vilka kalsonger Wikegård har i morgon.

Tomas Ros

1 Nej. Han är en bra marknadsförare av svensk ishockey. Finns inget bättre alternativ just nu.

2 Ja. Men det funkar inte nu med så många landskamper. En grund är att elitserielagen och Ishockeyförbundet röker fredspipa, annars kommer landslagshockeyn kapsejsa.

3 Ja, som det ser ut i dag är det för många dagar som går åt till Tre Kronor. Bättre spela dubbellandskamper mot Kanada och Finland med mycket korta läger inför matcherna.