Från TV-pucken till junior-VM

HOCKEY

Magnus Svensson Pääjärvis blir yngst i JVM:s historia

Magnus Svensson Pääjärvi blir historisk när Småkronorna spelar premiären i ishockeyns junior-VM – som yngste svensk någonsin i turneringen.

– Kul! Jag har spelat med äldre spelare de senaste säsongerna. Man utvecklas mycket mer då, säger han.

När 16-årige Svensson Pääjärvi på annandag jul skrinnar ut på isen för premiären i JVM, då Sverige möter Slovakien, blir han rekordman och nuvarande Djurgårdsbacken Edvin Frylén, nu 31, blir av med det tidigare rekordet.

– Det var väl inget direkt mål jag hade innan säsongen. Men det är kul att jag fick chansen, säger Svensson Pääjärvi.

Den unge hockeytalangen är född i Norrköping, men uppväxt i Malmö där han fått sin hockeyfostran. Inför denna säsong valde han att flytta till Timrå. Där har han spelat med J18-, J20- och elitserielaget. Dessutom har han spelat Tv-pucken med Skåne, varit med i det svenska J18-landslaget och nu väntar landslagsspel med J20-landslaget.

– Vi har dragit i handbromsen en del när det gäller hans matchande under säsongen. Han har ju spelat med så pass många lag, det måste bli en bra balans, säger Timrås tränare Charles Berglund.

Får Svensson Pääjärvi fortsatt förtroende av förbundskaptenerna kan han också bli historisk som den förste att spela fyra JVM för Sverige.

– Dit känns det väldigt långt, säger han med ett skratt.

I elitserien har han varit ombytt i 14 matcher och noterats för en passningspoäng.

– Det har gått bra när jag har fått chansen att spela, fast jag borde kanske ha gjort något mål.

I början av hockeylivet spelade Svensson Pääjärvi som alla andra med jämnåriga. Men hans karriär tog fart på allvar för fem år sedan och därefter har han fått rutin på att plocka puckar efter träningarna, den roll som alltid tilldelas de yngsta i laget.

– Den biten har jag inga problem att ta. Jag gillar att spela med äldre spelare, tempot är mycket högre och man utvecklas snabbare själv också, säger han.

Charles Berglund anser att Svensson Pääjärvi har alla förutsättningar att bli en riktig toppspelare.

– Han har den lidelse för ishockey som krävs för att bli riktigt bra. Han har också en väldigt stor talang, men som för alla talanger krävs det mycket jobb innan man når toppen.