Del2: ”Hjärtat klappar för Rögle, alltid”

HOCKEY

Kung Kenny bär moderklubben på sina egna axlar: ”Hade varit svårt att spela i Färjestad”

1 av 2 | Foto: FOTO: PETER WIXTRÖM
Mr ödmjuk Kenny Jönsson är Mr Rögle med hela Hockeysverige – men själv tonar han ner sin betydelse för laget. ”Lika mycket som övriga spelare behöver mig behöver jag dom. Hockey är ett lagspel och där är jag en bricka”.

Kung Kenny.

Mr Rögle.

Världens bästa back.

Kenny Jönsson har många titlar på sitt visitkort och efter att Sportbladets jury sagt sitt kan han lägga till ytterligare en:

Årets gigant.

Den 10 april i år:

Rögle tar klivet upp i elitserien och Kenny Jönsson står givetvis i centrum. Han är tillbaka i ishockeyns finrum efter fyra säsonger i allsvenskan.

En liga som definitivt inte är värdig en av världens bästa backar.

Själv har han alltid pratat om familjen och om moderklubben Rögle – att dessa två faktorer helt och hållet varit avgörande för hans vägval i karriären.

”Ångrar inte en sekund”

– Jag har haft jäkligt kul på den här resan och ångrar inte en sekund. Vi var 22 spelare som trodde på att laget skulle kunna ta sig till elitserien och nu är vi där.

22 personer i hela Sverige, eller?

– Så var det nog.

Kenny Jönsson skrattar och fortsätter:

– Vi kan inte konkurrera ekonomiskt med de stora klubbarna, men vi lever på en otrolig sammanhållning. Ingen är värd mer än någon annan i laget och där är en av hemligheterna med Rögle BK.

Men Kung Kenny, då?

– Han är en i laget. Lika mycket som övriga spelare behöver mig behöver jag dom. Hockey är ett lagspel och där är jag en bricka.

Ursäkta, men du är väl Kung Kenny?

– (skratt) Media har målat upp en bild av att Kenny är Rögle, men så är det inte. Okej, jag spelar i landslaget och så, men det är ändå laget som gör det.

Ungefär samtidigt som slutsignalen gick i Ängelholms isstadion – och laget blev klart för elitserien – fick många Rögle-fans en stor klump i magen.

Skulle Kenny stanna i klubben?

Själv vägrade han länge att prata om framtiden och det var först efter säsongen som han bestämde sig.

Förhandlade med Färjestad

– Jag förde samtal med Färjestad, det gjorde jag, och jag är otroligt glad att mitt svar till klubben dröjde.

Hur menar du?

– Det hade varit svårt att spela i Färjestad och möta Rögle. Nej, det hade inte gått. Hjärtat klappar för Rögle, alltid. Det är dessutom den enda klubb jag spelat för i Sverige.

När kom du till den insikten?

– Jag var på landslagsläger i april och då var det någon som sa att det skulle vara skruvat att se mig i någon annan tröja än den grönvita Rögletröjan. Då gick det upp ett ljus för mig också. Nej, det hade inte fungerat att byta klubb. Vem vill ha en spelare som inte kan göra sitt bästa i fem matcher under en säsong? Jag tror inte jag hade kunnat spela mot Rögle.

Att laget tog sig till elitserien var en sensation och en ännu större sensation skulle vara om Rögle också höll sig kvar – i alla fall om man får tro experterna.

– Jag utgår från att alla tippar oss i botten, men det är ju bara bra. Förra säsongen slog vi också ur underläge… Ja, och det gick ju som det gick.

Hur blir det att byta allsvenskan mot elitserien?

– Roligt, men ska jag vara ärlig så har jag inte saknat elitserien, inte alls.

Ställs mot storebror

Spelmässigt?

– Det blir att gå till det STORA arbetet. I allsvenskan är skillnaden mellan toppen och botten stor. Vissa matcher kunde man gå in och bara spela av. Man behövde inte gå på 100 procent, inte alla dagar i veckan. Nu blir det annorlunda.

Hur blir det att möta brorsan Jörgen?

– Häftigt. Vi har aldrig mötts som motståndare och det blir nog en speciell känsla. Det är bara att hoppas att lillebror får sista ordet.

Kenny Jönsson är inte de stora ordens man och han försöker absolut inte att framhäva sig själv – inte i något sammanhang. Men alla vet att det hänger på 34-åringen om Rögle över huvud taget ska ha en chans att hänga kvar i elitserien.

Han är Mr Rögle.

Sedan får han själv säga vad han vill.

ARTIKELN HANDLAR OM

Rögle BK