”Kommer inte bo tillsammans”

HOCKEY

INCHEON. De spelar som ett lag.

Men lever som två.

Det berättar berättar Koreas förbundskapten Sarah Murray efter matchen mot Damkronorna.

– Nordkoreas spelare kommer inte att bo i samma byggnad som oss, säger hon.

Det har gått två veckor sedan IOK (Internationella Olympiska kommittén) gav klartecken har det Sydkoreanska damlaget i hockey fyllts på med tolv spelare från Nordkorea.

Under OS kommer laget spela som Korea.

1 av 8

När Korea mötte Damkronorna (svensk seger 3-1) under söndagen satt barn och vuxna på läktaren i ishallen i Incheon och viftade med koreanska vimplar.

I båset stod lagets huvudcoach Sarah Murray från Kanada. Där fanns också de nordkoreanska spelarnas ledare.

”Ett enat lag”

Efter matchen genomfördes en välbesökt presskonferens. 

Nordkoreas representanter, ledaren hyon Chul-Ho Park och spelaren Syhyon Jong, lämnade var sin kommentar, sedan reste de sig och gick utan att svara på frågor.

– Vi spelade i dag som ett enat lag. Vi ska anstränga oss under OS och hoppas att folk runt om i världen kan stötta oss, sa tränaren.

Kvar satt den kvinnliga förbundskaptenen med en sydkoreansk spelare, Jongah Park, och berättade om situationen. Trots att man gjort framsteg i en frostig relation länderna emellan är det inte bara att riva ner murar och låtsats som ingenting har hänt.

– Det är svårt att ställa spelare som man jobbat med länge åt sidan. Men som jag har sagt tidigare är hela den här situationen utom vår kontroll. Vi ska försöka göra det bästa av det. Men det är svår situation, säger hon.

Finns det en plan för att spelarna ska kunna bo tillsammans undrar en journalist.

Bor inte tillsammans

– Nordkoreas spelare kommer inte att bo i samma byggnad som oss. De har en egen byggnad, hela Nordkoreas trupp kommer att vara tillsammans. Vi hade gärna bott tillsammans, för att kunna ha lagmöten och så men tyvärr gick det inte att lösa, säger förbundskapten Sarah Murray efter matchen. 

Fyra av de nordkoreanska spelarna fanns med i laguppställningarna. En av dem, Chung Gum Hyong, fick inte någon istid att räkna med och det fick coachen försvara efteråt.

Hon påpekade också:

– Vi har bara tränat som ett lag i över en vecka. De nordkoreanska spelarna lär sig snabbt. De har varit varit fantastiska att jobba med. Vi lär oss....

OS-höjdarna du inte får missa 00:54
ARTIKELN HANDLAR OM

IOK

Nordkorea

Vinter-OS