Svensk ishockeyprofil död 50 år gammal

Foto: Peter Claesson
Robert Larsson och tränaren Christer Abrahamsson 1985.
HOCKEY

Skellefteås backprofil Robert Larsson, 50, har gått bort.

Det tragiska dödsfallet har inträffat under ett besök hos sonen Adam Larsson som spelar i Edmonton Oilers.

– Det är jätteledsamt, Robert var en väldigt fin kille, säger den tidigare lagkamraten Pär Mikaelsson.

Enligt norran.se avled ishockeyprofilen Robert Larsson i natt under en resa till sonen Adam Larsson som har en framgångsrik karriär i Edmonton Oilers.

På instagram har NHL-svensken skrivit: ”Dad. I love you. Always had. Always will.”

Robert Larsson spelade för Skellefteå AIK under tio säsonger från 1985 till 1996.

– Robert är en av Skellefteås största backar genom tiderna och det är med djup sorg vi tagit emot det här beskedet, säger Skellefteås klubbdirektör Per-Anders Israelsson.

Den storväxten backen som var känd för sitt fruktat hårda skott och spelade för klubben under hela sin karriär, han var bland annat med vid avancemanget till den högsta serien 1986.

Sonen har spelledigt

Adam Larsson, 25, har inte spelat de två senaste matcherna för Edmonton Oilers i NHL där han är assisterande lagkapten.

Den kanadensiska klubben har meddelat att svensken har en familjesak att hantera, och att han får ledigt på obestämd tid: ”Vi kommer inte att prata mer om det av respekt för hans familj och hans behov att få lite utrymme.”

Under kvällen lämnade även klubben sina kondoleanser.

– Våra tankar går till Larsson och hans familj under den här svåra tiden, skriver general manager Peter Chiarelli på Edmontons twittersida.

Foto: JASON FRANSON / TT / NTB Scanpix
Adam Larsson spelar i Edmonton.

NHL-backen har tidigare pratat om sin pappa.

– Det han betytt för mig är ovärderligt. Man hör varje dag saker av tränare, folk runt om kring, media, fans – men i slutändan är det han jag lyssnar på och tar till mig ifrån, sa Adam Larsson i en intervju med en ishockeyblogg 2015.

Klubben i sorg

Skellefteå AIK meddelar på sin webbsida att flaggan vajar på halv stång utanför Skellefteå Kraft Arena i dag.

– Jag minns Robert som en ruskigt bra hockeyspelare. Han var kaxig på ett skönt sätt och hade alltid glimten i ögat, säger Pär Mikaelsson som spelade tillsammans med honom under sex säsonger.

– Vi hade ingen kontinuerlig kontakt de senaste åren, men jag har ju sett honom en del i ishallen. Han kommer att vara saknad.

Klubben skriver bland annat: ”Robert var en mycket spelskicklig back med ett fruktat skott. Robert var synnerligen uppskattad av publiken i Skellefteå Isstadion. Robert stannade i Skellefteå AIK trots erbjudande från flera elitklubbar och Los Angeles Kings i NHL. Robert var en varm människa med en underbar humor. Robert sa vad han tyckte och han stod för sina åsikter.”

Totalt gjorde Robert Larsson 252 matcher för Skellefteå AIK.

Han var också ungdomsledare i Saik under många säsonger.

ARTIKELN HANDLAR OM