JVM-målet: Guld och slå farsan

Foto: BILDBYRÅN

avEmil Carlsvärd

HOCKEY

Lucas Elvenes, 18, är uttagen i den svenska bruttotruppen till JVM.

I en stor intervju med Sportbladet berättar han om tiden i Oskarshamn, första SHL-poängen, tankarna inför JVM – och chansen att klå farsan.

– Jag ska försöka ta det rekordet, säger han och skrattar.

Snart börjar junior-VM i hockey i Buffalo.

Ett mästerskap där Sverige, med profiler som Rasmus Dahlin, Elias Pettersson och Lias Andersson, har ett visst favoritskap på sina axlar.

I truppen, som just nu innehåller 26 namn, finns både veteraner i sammanhanget - men också en hel del debutanter.

En av dom, Lucas Elvenes, 18, blev lyrisk när han fick reda på beskedet.

– Jag blev ju såklart överlycklig, det var mitt största mål med den här säsongen att komma med där. Men man kan ju inte slappna av nu, det är ju två som ska bort ur truppen så det är bara att fortsätta köra. Jag är ju här för en anledning, och det är för att jag gjort en bra säsong, säger han.

Tänker du mycket på att det just är två forwards som ska försvinna ur truppen?

– Nej, faktiskt inte. Jag tänker inte på det alls, mer än att man får åka dit och göra sitt bästa. Om det blir så att jag ryker, då får man liksom ta det.

Draftades i somras

Lucas Elvenes, född 1999, draftades i juni i år av nybildade Vegas Golden Nights, som det gått väldigt bra för under sin första NHL-säsong någonsin. Han gick som nummer 127 totalt i draften, i femte rundan. Nu väntar nästa stora milstolpe i karriären runt hörnet - JVM.

Vad är ditt personliga mål med mästerskapet? Vad vill du uppnå?

– Det är ju att ta en plats. Att spela mycket och producera i offensiven.

Han tillhör Rögle BK, men har under hösten varit utlånad till hockeyallsvenska Oskarshamn där han varit ett stort utropstecken: 21 poäng (4+17) på 22 matcher gör att han i skrivande stund ligger på en tolfteplats i den totala poängligan.

Foto: Bildbyrån

”Har utvecklats så in i”

– Hösten har varit klockren. Oskarshamn har utvecklat mig så in i. Jens (Gustafsson) och Björn (Hellkvist) som jag har haft som tränare, de gav mig en riktigt stor roll och en stor chans, som jag är väldigt glad över att de har gjort. Jag har allt att tacka dem. Hade jag inte haft Björn eller Jens som tränare, så hade jag inte sett ut som jag har gjort nu. Jag är tacksam.

Lucas bror Ludvig, som också spelar i Oskarshamn, har hjälpt honom mycket under hösten.

– Han har hjälpt mig med allt. Inte bara på isen utan även utanför. Vi bodde ju i samma lägenhet, så han visade mig liksom hur det är att bo själv i lägenhet och så, för han har ju gjort det förr. Han tog hand om mig riktigt bra. Sen att spela med honom, det är ju det bästa som finns. Vi hittade varandra klockrent på isen, så jag tror det har en stor del i varför det har gått så bra för mig - just för att jag spelade med honom, säger Lucas.

Hur kändes det då att komma tillbaka till Rögle, som du gjorde för ett par veckor sen?

– Både och, skulle jag säga. Jag älskar att vara i Oskarshamn, men sen vill jag ju helst spela i Rögle. Jag blev jätteglad samtidigt som jag tycker det var lite tråkigt att lämna just Oskarshamn.

Första SHL-poängen

Sen comebacken i moderklubben har Elvenes gjort en poäng (0+1) på fyra matcher. En poäng som betydde lite extra, då det var den första i SHL.

– Jag hade ju haft några lägen som jag hade kunnat göra poäng på innan, så det var skönt att det sprack precis innan vi åkte hit.

Foto: Mikael Fritzon/TT

På tisdag väntar ett skånederby mellan Rögle och Malmö. Hur viktig blir den matchen för er?

– Alltså, derby är ju alltid ett derby. Det är bra tryck på läktarna, och vinner man - då är alla glada efteråt liksom. Derby är alltid en väldigt speciell match, säger Elvenes.

”Det är alltid kul att klå farsan”

Efter att ha kollat upp Elvenes-familjen, som är ganska kända i Hockeysverige, så kan vi konstatera att det endast är pappa Stefan som har spelat JVM tidigare (1988/89). Då gjorde han tre poäng (1+2) på sju matcher.

Du kan alltså spräcka familjerekordet så att du blir bäst i familjen i JVM-sammanhang.

– Det hade ju såklart varit något. Det är alltid kul att klå farsan ju. Jag hade inte riktigt koll på det, men nu när jag fick höra det så ska jag försöka ta det rekordet, säger han och skrattar.

Han berättar om samtalen han haft med sin pappa inför JVM, även om det inte går att jämföra årets mästerskap med dåtidens, tycker Lucas.

– Det var annorlunda på den tiden, nu är det ju riktigt stort med JVM. Det var det absolut då med, men nu har det blivit ännu större. Han har mest sagt att “gå dit och tuta och kör” liksom, inte tänka så mycket så kommer det att gå suveränt.

”Alla har det roligt tillsammans”

I fredags reste Sveriges JVM-trupp till Buffalo.

– Vissa hade jag aldrig träffat förut. Men man vet ju vilka de är, för man har mött dem många gånger förr. Men jag tycker alla verkar vara hur sköna som helst, alla har det roligt tillsammans, det är ett riktigt skönt gäng.

Vad är målsättningen?

– Det är mycket som ska sitta innan, alla bitar måste falla på plats. Jag tror medalj ska vi vara nöjda över, men guldet är ju vårt mål, säger Elvenes.

Fotnot: Sverige möter Danmark i dag i en JVM-förberedande match klockan 19.00 lokal tid (01.00 svensk tid) i Rochester, New York.

ARTIKELN HANDLAR OM