– Jag kan inte åka runt och vara rädd

HOCKEY

Forsberg till Sportbladet
i natt: ”Nu kör vi”

NEW YORK. För två dygn sedan bestämde Peter Forsberg sig för att göra comeback i NHL.

Nu är det bara ett arbetstillstånd som fattas innan han är tillbaka på isen.

– Jag får ta tag i det nu. Förhoppningsvis kan det ordna sig snabbt, men det ser väl ärligt talat rätt mörkt ut med onsdagsmatchen i Minnesota, säger han till Sportbladet inför sin återkomst i Avalanchetröjan.

Foto: Foto: AP
Spelsugen Peter Forsberg har inte ångrat beslutet att göra comeback. ”Vi får se om det håller, det ska bli väldigt spännande”, säger han.

Det har gått två dygn sedan Peter Forsberg tog det sensationella beslutet att skriva på för Colorado och göra comeback – och nej, han har inte ångrat sig, visar det sig när Sportbladet når honom på Avalanches spelarhotell i Phoenix under sena tisdagsnatten.

– Nej, he he, det känns fortfarande rätt. Nu är beslutet taget, så nu kör vi. Vi får se om det håller, det ska bli väldigt spännande, säger han.

Vad händer närmast, vet du när du kommer att spela?

– Nej, jag ska se killarnas match mot Coyotes här i Phoenix ikväll (läs: inatt). Sedan åker jag till Kanada någon gång under tisdagen för att fixa arbetstillståndet. Hur lång tid det tar vet jag inte.

Det kan bli lite byråkratiskt med sånt?

– Jo, det kan ju det när man inte planerar bättre, he he.

Men det går väl inte att ordna förrän man har ett kontrakt heller?

– Nej, precis, och innan jag åkte över den här gången visste jag inte om jag skulle spela eller inte. Så jag får helt enkelt ta tag i det nu. Förhoppningsvis kan det ordna sig snabbt, men det ser väl ärligt talat rätt mörkt ut med onsdagsmatchen i Minnesota.

”Känns pirrigt”

Man har förstått att du är lite nervös inför det som komma ska?

– Ja, det känns pirrigt. Det är ju i princip tre år sedan jag spelade här borta och även om det känts bra på träningarna på slutet vet man ju inte hur det kommer att vara när det väl blir match, om jag hänger med och om kroppen håller. Men jag kör på, sedan får vi helt enkelt se.

Vad är du mest orolig för, att kroppen inte ska hålla eller att det kommer att gå för fort där ute?

– Jadu, pest eller kolera...jag vet inte. Jag är nog lika nervös i båda fallen. Det har gått undan på isen de här veckorna, de första träningarna var det lite jobbigt. Och med kroppen har det ju varit som det varit. Å andra sidan kan man inte åka omkring och vara rädd för att man ska göra illa sig.

Har hållt sig undan

Att din comeback väckt sådan uppmärksamhet, både här i Nordamerika och hemma i Sverige, har det varit jobbigt?

– Helst hade man ju velat vara på någon bakgård för sig själv, utan att bli uppmärksammad. Jag har också försökt hålla mig undan från media så gott det gått, och inte gjort så många intervjuer. Men det är som det är med den saken, det har både sina för- och nackdelar. Går det bra är det ju bara kul, men blir det en motgång igen känns det tuffare.

”Kan inte bry sig”

Jag vet inte om du håller med, men min bild är det är en väldig skillnad på hur man möter det här comebackförsöket hemma i Sverige och här i USA. Här är det, på amerikanskt vis, bara positivt. Men hemma känns det mer gnälligt och negativt.

– Jo, lite så är det ju. Det har varit rätt negativt i Sverige, till exempel med Idrottsgalan (när Niklas Wikegård i en omtalad sketch drev med Foppa). Man fick intrycket att om jag ska få något pris så är det i invalidklassen. Så ungdomarna där hemma har väl inte fått någon jättepositiv bild av en. Med tanke på det tycker jag att jag gjort det bra som fortsatt.

Men här är det lite annorlunda?

– Det har varit positivt hemma i Ö-Vik också, det är på andra ställen det låtit negativt, he he. Men ja, jag har blivit väldigt väl bemött här och är tacksam för att Colorado varit så sjyssta mot mig. Nu kör vi och får sen se hur det går, man kan inte bry sig för mycket heller, säger Peter Forsberg.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL