Hockeyspelare stängs av i åtta månader

HOCKEY

"Den längsta avstängningen vi tvingats till på länge"

En ung ishockeyspelare i Vansbro AIK sparkade på en motståndare och gav sig på två linjemän.

I dag fick han sitt straff. Spelaren stängs av fram till den 1 november 2011.

– Den längsta avstängningen vi tvingats ta till på ganska länge, säger Glenn Faghén, ordförande i Dalarnas Ishockeyförbunds disciplinkommitté.

Händelsen inträffade i en match mellan Vansbro AIK och Ludvika i mitten av januari. En ung ishockeyspelare från Vansbro sparkade en liggande motståndare och brukade våld mot båda linjemännen.

Stängs av till 1 november

Nu har han fått sitt straff. Spelaren stängs av till den 1 november.

– Det här är den längsta avstängningen vi tvingats ta till på ganska länge. Som helhet går annars utvecklingen åt rätt håll och avstängningarna har minskat ganska kraftigt den här säsongen, säger Glenn Faghén som är ordförande i Dalarnas Ishockeyförbunds disciplinkommitté till Dalarnas tidningar.

Träffade domaren med klubban

Först träffade Vansbrospelaren den ene linjedomaren med klubben. När den andra linjemannen sa till spelaren att lämna isen fick han ta emot en knuff eller ett slag av spelaren som inte ville gå till omklädningsrummet.

Vansbro har gett sin version till disciplinkommittén. Klubben tillbakavisar delar av rapporten, men tar inte avstånd från det spelaren gjorde.

– Ledarna har naturligtvis ett oerhört stort ansvar och de allra flesta ledarna gör ett jättebra arbete. Antalet avstängningar har alltså minskat till mindre än en tredjedel och nästan exakt samma tendens är det i Gästrikland, säger Faghén.

Har sparkat spelare förut

Det här är andra gången den unge spelaren stängs av för en spark.

– I det aktuella fallet är det sparken mot halstrakten på den liggande spelaren som vi ser mest allvarligt på. Samme spelare var avstängd för en spark även förra säsongen. Det handlar ju om livsfara med tanke på de vassa skridskoskenorna. Attacker mot först den ene, sedan den andre linjemannen förekom men det var inte de allvarligaste utan kanske mer saker som hände i det tumult som uppstod, säger Faghén.