”Tacklingarna kommer att bli fler”

HOCKEY

Anders Forsberg varnar för nya skador: ”Generationsskifte”

Ytterligare två matchstraff efter fula tacklingar i går.

På väg mot ljusare tider?

Inte om man får tro Anders Forsberg.

– Det kommer bli ännu mer, säger Skellefteå-tränaren.

Den stora anledningen till att det så här långt varit så många feltajmade tacklingar är, enligt Anders Forsberg, att tempot har ökat.

– Det har varit ett generationsskifte som gör att svensk hockey är mycket snabbare än tidigare. Någonstans på vägen har det blivit en förändring med den här fartökningen, framför allt med den här yngre generationen har kommit in och spelat en annan typ av hockey. Någonstans där har man inte hållit efter den här saken, säger Forsberg.

Hög fart, fler tacklingar

Som tidigare pojklandslagstränare för Sverige och Europascout för Ottawa Senators har Anders Forsberg god insyn på de kommande kullarna på väg upp i svensk hockey. Och det är just dessa kullar som kommer göra att risken för farliga tacklingar kommer öka ännu mer.

– Det kommer bli ännu mer, för killarna som är på väg upp är ännu snabbare och ännu starkare. Det är därför vi har så bra kullar som kommer här i Sverige, vi lär dem spela med otroligt hög fart och otroligt hög insats. Det är ju det publiken vill se, den farten, men kollisionerna nu blir brutala – de var inte så brutala för tio-femton år sedan.

Varna motståndaren

Skellefteå AIK:s lagkapten Jimmie Ericsson tror det kan ligga något i Forsbergs teori.

– Det är många faktorer som spelar in och självklart är en av dem att spelarna blivit bättre och bättre och snabbare och snabbare.

Vad kan man som spelare göra för att minska dessa saker?

– Om man vet att motståndaren inte har koll på att man kommer, kan man faktiskt skrika till innan och varna honom så han hinner förbereda kroppen på det.

Gör du det?

– Jag gjorde det härommatchen, mot Luleå. På träning gör man ju så, man vill inte sänka någon lagspelare, och så måste man tänka när man spelar mot andra lag också.

1. Vad är det som händer i hockeysverige, varför är det så många matchstraff för fula tacklingar?

2. Vad tycker du om disciplinnämndens arbete i detta?

Janne Karlsson, Växjö

Jag tror att domarna påverkas av mediaklimatet och uppmärksammar fler sådana typer av företeelser på isen.

Per-Erik Johnsson, Timrå

En av anledningarna tror jag är för att det gäller så mycket hela tiden. Alla krigar och vill så mycket då blir det lite mer okontrollerat spel.

Tommy Jonsson, Brynäs

Jag tycker dom är väldigt inkonsekventa, och det står jag för. Det är olika bedömningar från fall till fall.

Hans Särkijärvi,  Linköping

Vi måste hitta nya former och disciplinnämnden måste visa vad som är fel för spelarna. et är viktigt att det är snabba ryck och snabba domar.

Tobias Viklund, AIK

De gör sitt jobb så gott de kan. Spelarna måste ha större respekt och se upp lite mer.

ARTIKELN HANDLAR OM