”Blir stenhård serie”

HOCKEY

Experterna tror på en rysare

Foto: Hårt spel framför Andreas Hadelöv i Skellefteåkassen.

I morgon börjar den, SM-finalen mellan Färjestad och Skellefteå.

Hur det går?
Det är experterna oense om.

– Det blir en stenhård serie, säger Anders "Ankan" Parmström.

I serien slutade den inbördes statistiken 3–2 i matcher till Färjestad.

I morgon, tisdag, inleds finalserien mellan lagen.

Och får man tro Sveriges olika expertkommentatorer kommer det bli en minst lika jämn finalserie.

– Det blir en stenhård serie. Det mesta tyder på att det blir sju matcher, säger den före detta förbundskapten Anders "Ankan" Parmström, som är expertkommentator i Canal Plus.

Flest tror på FBK

Håkan Södergren, exepertkommentator i Viasat, tror samma sak.

– Det kommer att bli en jämn serie. Det blir nog sex-sju matcher, säger han.

De flesta tror dock på en Färjestad-seger.

– Jag tror att Färjestad vinner med 4–2 i matcher. Jag tycker att de har en hög jämnhet i sitt lag, och jag tycker att de är så pass bra både offensivt och defensivt, vilken femma som helst i deras lag kan spela mot Skellefteås förstafemma och göra så att de kommer ha det jobbigt, säger Canal Plus Arto Blomsten, och fortsätter:

– Sen har man lite fler jokrar än Skellefteå har. Till exempel Dick Axelsson kan på eget bevåg bryta dödlägen i en match. Micke Johansson är en annan som kan göra så. De har fler såna spelare än Skellefteå.

Tornberg tror på Skellefteå

Några tror dock på Skellefteå.

– Jag tror stenhårt på Skellefteå. Jag tror att de har lärt sig läxan mot Luleå, och inser att de kan vinna matcher på det offensiva spel som de har spelat under hela säsongen, men att om man ska vinna ett helt mästerskap och få en kortege på stan och vinna SM-guld, då krävs det en skarp defensiv som klarar av Färjestads offensiva kvaliteter, säger Viasats Johan Tornberg.

Tornberg tror att Skellefteås matchvinnare finns i målet.

– Man vet från historiken att den avgörande spelaren ofta är målvakten. Och jag tror mer på (Andreas) Hadelöv. Han är arg för tillfället, grundligt arg. Han är avslappnad men arg, det finns något som är rotat i de som kommer från Tornedalen. När han är arg så är han bra. Är det någon man vill gå ut i krig med är det Andreas Hadelöv, säger Tornberg, och fortsätter att hylla sin före detta lagkamrat:

Hyllar mentala styrkan

– Det här är den bästa tiden för honom, han har en mental styrka som jag jag vill säga är unik. Han har något extra, som de bästa svenska målvakterna i NHL har haft, som Tommy Salo och Henrik Lundqvist.

– Det är många som luras av Hadelövs sätt att rädda puckarna. Det finns många nya målvaktstränare som skrattar åt hans sätt att rädda puckarna, men det är inte många som vet att det finns i mental styrka hos honom som det finns mycket att lära av, det är många som inte har en aning om det.

ARTIKELN HANDLAR OM