Håkan Loob

”Jag kan inte hålla ögonen från det”

Håkan Loob om hockeyn på Gotland och hotet mot målrekordet

Av: 

Jonathan Nilsson

Visby/Romas Markus Kinisjärvi.
Visby/Romas Markus Kinisjärvi.

HOCKEY

Det råder hockeyfeber på Gotland.

Och Visby Romas framfart har inte gått obemärkt förbi för Sveriges kändaste gotlänning, Håkan Loob.

– Jag följer deras resultat, jag kan inte hålla ögonen från det, säger hockeylegendaren.

De närmare 1100 åskådarna i Visby ishall fick verkligen valuta för entrépengen i det första mötet i Playoff 2 till det hockeyallsvenska kvalet.

Gästerna från Tranås ledde med 5–3 fram till drygt fem minuter återstod av den tredje perioden. Men med två snabba mål tvingade Visby Roma fram en förlängning där Oskar Lundberg sköt hem det första mötet till hemmalaget efter stor dramatik.

I kväll sänder Sportbladet det andra mötet i matchserien som avgörs i bäst av tre matcher.

Håkan Loob.

”Kul för ön”

NHL-legendaren Håkan Loob, 58, är född och uppvuxen i Slite på Gotland. Trots att han inte har någon större anknytning till spelare eller ledare kring laget i dag följer han Visby Romas resultat från sitt hem i Karlstad.

– De gör ett bra jobb år efter år och försöker verkligen ta sig uppåt. Det vore kul för ön om de når allsvenskan, säger Loob.

Visby Roma kallar sig ”hela Gotlands lag” och har spelat i hockeyettan sedan 2008. Klubben har de senaste åren knackat på dörren till avancemang högre upp i seriesystemet. J20-laget kvalificerade sig nyligen för spel i J20 Elit.

Ett historiskt avancemang då inget juniorlag på Gotland tidigare har spelat så högt upp och det är tydligt att hockeyn har fått ett uppsving i Loobs gamla hemtrakter.

– Framgång föder ju framgång och det är jättekul. Det kan nog få ännu fler på ön att spela hockey och kanske kan man vara mer självförsörjande framöver, säger Loob.

Hur skiljer det sig jämfört med när du växte upp på Gotland?

– Konkurrensen bland olika sporter har ju alltid funnits men den har nog hårdnat i och med innebandyn och så vidare. När jag växte upp var det helt annorlunda och säsongerna gick inte in i varandra på samma sätt. Man kunde vara med på både fotboll och hockey, nu är det tufft att få en tio- eller elvaåring att välja en sport.

– Men jag tycker de gör det bra trots konkurrensen. De har fått bättre möjligheter med ishallarna som har kommit till de senaste 10-20 åren och det skapar bättre möjligheter för att få in ungdomarna i hockeyn.

”Rekord är till för att slås”

Efter 20 år som ledare i Färjestad jobbar Håkan Loob sedan i somras som chefsscout för Calgary Flames. Samma klubb där han var en firad stjärna i på 80-talet och vann Stanley Cup med under sin sista säsong i NHL.

Loob är fortfarande ende svensk att göra 50 mål under en säsong i NHL. Colorado-forwarden Gabriel Landeskog inledde säsongen starkt med 25 mål under den första halvan av säsongen, men målproduktionen har klingat av på slutet och rekordet ser ut att överleva ytterligare en säsong.

Frågan är ju, kommer någon att slå det?

– Det är jättesvårt att svara på, målgörande har ju gått upp det här året. Det finns kanske en viss strävan från NHL:s sida att få ett öppnare spel genom att ta bort fasthållningar och hakningar. Att de har förändrat målvakternas utrustning har också gjort det lite lättare. Så det finns säkert chans att målskyttarna blir mer effektiva och gör fler mål, säger Loob och konstaterar:

– Rekord är till för att slås och det öppnar upp sig lite nu för att någon kommer att göra det.

Hyllar succérookien

Vilka tänker du på då?

– Det finns några stycken, Filip Forsberg och framförallt Elias Pettersson. Sen finns ju Landeskog som dock inte är någon supermålskytt i grunden. Men någon av dem, det tror jag är jättemöjligt.

När Håkan Loob debuterade i NHL säsongen 83/84 gjorde han 55 poäng. Precis som alla andra är han mäkta imponerad av årets succérookie Elias Pettersson.

20-åringen från Ånge har redan passerat Loobs notering och svarat för 56 poäng, trots en del skadefrånvaro.

– Det är otroligt på det sättet han kommer in med dunder och brak. Han är en av dem som kanske gjorde rätt och fick chansen i rätt ögonblick, han fick göra 50-60 poäng i SHL och var dominant och bättre förberedd än många andra. Sen tror jag inte att han själv kunde tro att han skulle göra i princip en poäng per match. Men det bevisar vilken otrolig spelare han är.

”För Elias var det toppen”

Borde fler stanna en ”extra” säsong i SHL?

– Nu var det ju uppenbart i hans fall eftersom han hade ett fantastiskt år, då säger alla att det var det bästa han gjort. Men jag vill nog hävda, även fast jag jobbar åt ett NHL-lag, att många skulle ta ett extra år och etablera sig och kanske få chansen att spela ett VM, även fast Elias blev skadad där. Den erfarenheten kan man aldrig ta ifrån honom.

– Sen väljer några killar att gå vägen via AHL och det är ingen som har en spåkula och kan se vad som kommer hända. Det är från spelare till spelare, men för Elias var det toppen, konstaterar Loob.

Slutligen, kommer du se mötet mellan Visby Roma och Tranås?

– Haha, det gör jag säkerligen! Jag visste inte att ni skulle sända den, men nu är det är bara att tacka och ta emot.

ANNONS

Hockey-VM i fokus på Powerplay! Åtta fajter är utmaningen och 1, X eller 2 är alternativen. Fixar du alla rätt?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Powerplay

Publisert:

LÄS VIDARE

Loob är tidernas profil i SHL – men var nära att välja bort hockeyn

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Håkan Loob

Gotland

Elias Pettersson

HockeyEttan

Ishockey