”Frölunda vinner elitserien - Malmö får svårt att undvika kval”

HOCKEY

På måndagen chattade Sportbladets hockeyexpert Mats Wennerholm med läsarna på aftonbladet.se.

Här är hela chattet.

GiGi säger: Vem tror du vinner elitserien och varför? Vem blir årets komet?

   Mats Wennerholm säger: Frölunda vinner elitserien, på sin jämnhet. Björn Melin, ny i Mif, har kapacitet att bli årets komet.

czerkawski säger: Vilken spelare tycker du är den bästa i elitserien?

   Mats Wennerholm säger: Peter Forsberg utan tvekan, om man ska se till meriter och allmänna omdömen i hockeyvärlden.

johan säger: Är det dåligt för svensk juniorhockey att det kommer en massa NHL-spelare och tar platser i lagen? Bör det vara 14 lag i elitserien?

   Mats Wennerholm säger: Ja, naturligtvis finns det nackdelar. Även många seniorer kommer flyttas ned i sina lags A-juniorer och kanske ”farmarlag”. Det är inte bra för deras utveckling, men det positiva över det negativa. 14 lag i elitserien? Ja, det har jag alltid propagerat för. Jag tycker både Leksand och Skellefteå är elitseriemässiga i dagens läge.

TieDomi säger: Tror du att fler icke-svenskar kommer till elitserien? Lidström till FBK har det även ryktats om, vad tror du om det?

   Mats Wennerholm säger: Jag tror att en del klubbar kommer bli ganska desperat i vanlig ordning och därmed göra akutvärvningar, men eftersom det är begränsat till två icke EU-spelare per lag så finns det inte plats för så många nordamerikaner. Men jag skulle gärna se din kompis Tie Domi i Djurgården, he-he. Lidström till FBK? När jag själv pratat med Nicklas har han sagt att han inte kommer spela i elitserien före jul. Vilken klubb är omöjligt att säga, men han ska i alla fall bo i Västerås. HV eller SSK kanske?

Samuel säger: Varför är domartoleransen i Sverige så låg jämfört med resten av världen? Tror du det här kommer att påverka NHL-spelarna i deras fysiska spel?

   Mats Wennerholm säger: Nej, det tror jag inte. NHL-domarna har varit mer ”petiga” med hakningar och fasthållningar och interference än domarna i elitserien har varit. Men snackar vi slagsmål är nivån fånigt låg här hemma i Sverige.

tobbe säger: Vem tycker du borde vakta målet i Brynäs?

   Mats Wennerholm säger: Johan Holmqvist. Jag såg honom spela i Houston och ”Honken” är en toppmålvakt som kommer överraska många i vinter. Markus Korhonen var bra i fjol, men håller inte lika hög klass.

Peter säger: Finns det inte en onaturlig övertro till NHL-proffsens påstådda dominans?

   Mats Wennerholm säger: Det finns naturligtvis en risk för att vi överskattar NHL-spelarna. Skillnaden är inte SÅ stor, men det här är ändå de bästa svenskar vi har just nu och lockoutspelarna kommer dominera ganska kraftigt i elitserien.

Per Källgren säger: För någon vecka sedan så såg Mora ut som solkar jumbo. Är det Malmö som "ärvt" den platsen efter NHL-lockouten?

   Mats Wennerholm säger: Med tanke på Moras sena värvningar (bland annat Andreas Lilja) så har förhoppningarna naturligtvis ökat för nykomlingen. Men än är dom inget slutspelslag, fast du har rätt ändå: Mif får svårt att undvika kvalserien.

H säger: Hej Mats ! Hur tror du att det kommer att gå för Markus Näslund denna säsong ?

   Mats Wennerholm säger: Om han nu blir spelklar för Modo, tror jag i alla fall det kommer gå bättre än i World Cup. Näslund har ju varit NHL:s bäste målskytt på 2000-talet. Det säger allt om hans kapacitet.

Peppe säger: Hur ser den svenska återväxten ut?

   Mats Wennerholm säger: Den ser inte lika stark ut som den generation som den som just nu håller på att gå in på sina sista år. Det finns väldigt få spelare som jag tror ha kapacitet att bli stjärnor i Foppa- och Suddenklass.

ojle säger: Hur påverkar den nuvarande eliteserien framtidens Tre Kronor?

   Mats Wennerholm säger: Den kommer få intresset bland de yngsta spelarna att växa. Fler kommer att välja hockey som sin sport, tror jag. Men det dröjer innan vi kan dra nytta av det.

Börge säger: Hur tror du att elitserien kommer att se ut? Blir det väldigt ojämnt eller kommer det att bli en jämn serie i år?

   Mats Wennerholm säger: Det känns som den kommer bli väldigt jämn. Åtminstone mellan de åtta lag som kommer gå till slutspel. Jag räknar med att Brynäs, Mif och Mora får det svårt medan Södertälje SK kan skrälla och slåss om en slutspelsplats.

kimpan säger: Vem tycker du är elitseriens bästa målvakt, och varför?

   Mats Wennerholm säger: Jag måste säga Miikka Kiprusoff, som nu är klar för Timrå. Han imponerade enormt på mig i World Cup, både i mål och som människa. Dessutom tror jag Tommy Salo kommer få sin revansch i Modo och svara alla kritiker. Men elitserien har aldrig haft så många bra målvakter på samma gång.

Holma säger: Vem blir årets mest utvisade spelare?

   Mats Wennerholm säger: Svårt. Men vill du ha ett namn så tror jag Tomas Holmström ligger ”risigt” till. Samtidigt får kanadensarna lära sig att anpass sig till den svenska nivån när det gäller det svenska ”kuddkriget”.

smirre säger: Tror du att elit-tränarna kommer att våga bänka NHL-splelarna?

   Mats Wennerholm säger: Jag tror att respekten är stor. Titta bara på Hardy Nilsson i World Cup. Men några kommer naturligtvis bänka även sina NHL-stjärnor.

Oskar säger: Gör en gissning, hur lång blir lockouten?

   Mats Wennerholm säger: Jag är tämligen övertygad om att den kommer pågå minst hela säsongen – och det kan faktiskt bli en säsong till med tanke på dödläget mellan NHL och NHLPA (ägarna och spelarfacket, alltså).

VIK Marcus säger: Vem vinner poängligan?

   Mats Wennerholm säger: Det är en väldigt svår fråga med så enormt många att välja på, Men jag tror att någon av bröderna Sedin i Modo ligger bra till.

UFG säger: Vilket lag har den bästa publiken i landet?

   Mats Wennerholm säger: Känslig fråga, Vad jag än svarar retar jag alltid alla de andra. Men lag som HV, Färjestad, Timrå, Frölunda och Linköping har alltid fans som ställer upp och stöttar sina lag. Även när inte NHL-stjärnorna är hemma och hälsar på...

hååve! säger: Vem är elitseriens mest underskattade och överskattade spelare?

   Mats Wennerholm säger: Oj, så svårt. Jag tror till exempel att Tommy Salo är väldigt underskattad av de flesta. Överskattad? Kanske nån av alla hemvändande NHL-stjärnor. Skillnaden är inte så stor. Låt det gå några omgångar så ska jag försöka ge er ett mer precist svar.

ARTIKELN HANDLAR OM