Norrmannen Thoresen sänkte Brynäs

HOCKEY

Rätt omgivning – då kom målen

Patrick Thoresen har hamnat i rätt sällskap. Med NHL-duon Nils Ekman och Marcus Nilson bredvid sig svarade norrmannen för ett hat-trick när Djurgården spelade ut Brynäs med 5–2 (1–0, 2–1, 2–1) i elitseriehockeyn på torsdagen.

Patrick Thoresen är Oslograbben som hållit sig kvar i starttruppen bland alla NHL-stjärnor under säsongen.

Han har varit i gott sällskap under hela höstresan med Djurgården. Men sällan har han trivts så bra som när han placerades i en kedja med Nils Ekman och Marcus Nilson.

Han gjorde sitt första hat-trick i djurgårdströjan och förbättrade sin målskörd den här säsongen rejält till nio mål.

– De är ju världsspelare. De har varit bästa forwardsen i Djurgården hela säsongen. De är riktigt bra. Som när Ekman serverade pucken till mig vid 3–0-målet.

– Det var för två och en halv match sedan, efter första perioden mot Mora, som jag fick spela med dem.

Och då har det blivit tre raka segrar mycket tack vare den trion. Mot Brynäs svarade de för 11 poäng och Ekman, som synbarligen trivdes ypperligt, var värst. Men alla hans fyra poäng var assister. Målen gjordes av Thoresen (2–0, 3–0 och 5–1) och Marcus Nilson (4–1).

Med segern gick Djurgården förbi Modo upp till femte plats i tabellen. Och med vinden i seglen kan till och med en åtråvärd fjärdeplats, viktig med tanke på flera matcher på hemmaplan i slutspelet, vara inom räckhåll.

Värre ser det ut för Brynäs. De återstående 13 omgångarna kommer att bli en enda lång streckkamp för Brynäs för att undvika kvalspel.

Laget orkade hänga med en period i Globen. Men Brynäs förmådde inte utnyttja numerära överlägen och Djurgården gjorde i stället första målet. Och när Djurgården fick chansen flera gånger i andra perioden att spela med en man mer rann det snabbt i väg.

– De första sju-åtta minuterna i andra perioden var bedrövliga. Vi hjälpte inte varann, hamnade på efterkälken och då kom utvisningarna, sade den hårt prövade Brynästränaren Roger Kyrö.

Att Brynäs tilläts reducera i slutet av perioden orkade laget heller inte göra något av. Då gjorde en i stället helt fri Marcus Nilson 4–1 när Brynäs var en man mer.

Efter första perioden försvann både ork och vilja. Möjligtvis undantaget Mikko Kuparinen. Han snurrades upp rejält av Fredrik Bremberg vid Djurgårdens ledningsmål och var grinig resten av matchen. Det kostade inte mindre än fyra sittningar i utvisningsbåset.

Patrick Thoresen och Vesa Viitakoski (Brynäs) såg till att det slutade 5–2 då matchen sedan länge var avgjord.

Sportbladet -TT

ARTIKELN HANDLAR OM