Modo vann trots Leksandsdominans

HOCKEY

Transportsträckematch – i väntan på viktigare uppgifter

För några elitserielag är de återstående omgångarna en enda lång transportsträcka i väntan på viktigare uppgifter.

Två möttes i Leksand i omstarten efter OS, där jumbon gästades av slutspelsklara Modo.

Leksand var hetast och borde ha avgjort matchen tidigt, men lyckades tappa 2–1 till 2–3 i den sista perioden.

– Att vi kunde vinna den här matchen är en gåta för mig. Under de sista tre veckorna har vi inte ens tränat så dåligt som vi spelade i två perioder. Vi tog fel beslut och uppträdde som yra höns, sade Modotränaren Harald Lückner.

Han var inte ens nöjd med slutperioden.

– Det är inte bra då heller, men okej, den var halvhyfsad.

Brända frilägen

Hemmatränaren ”Curre” Lundmark var lika förvånad som Lückner över resultatet.

– Om det fanns någon rättvisa i hockey, så skulle vi förstås ha vunnit. Det var ju spel mot ett mål i två perioder. Vi skapade mängder av chanser och borde naturligtvis ha gjort betydligt fler mål.

Efter en avvaktande inledning blev den första periodens andra halva mer händelserik. Leksand tog tag i matchen och hade bud på ytterligare mål utöver Patrik Wallenbergs 1–0 i power play efter 14.24.

Mittperioden gick klart till Leksand, som dock hade svårt att utnyttja sina chanser. Niklas Persson och Patrik Wallenberg brände frilägen och i fem mot fyra hade Dalalaget flera fina möjligheter efter fantasifullt spel och lättlurade gäster. Harald Lückner tvingades till och med ta en time out efter tio minuter för att väcka sina spelare.

Motiverad målvakt

Någon bättring märktes inte.

Leksand fortsatte att föra spelet och utökade ledningen tre minuter före paus med ett nytt power play-mål. Modo hann reducera innan periodens slut, då Rastislav Pavlikosky hittade rätt bakom Johan Backlund, som inte hade haft mycket att göra dessförinnan.

– Vi ville kanske för mycket och mer kyla i de avgörande lägena hade ju inte skadat, sade Lundmark.

I slutperioden var Leksandsspelet bortblåst. Modo kvitterade tidigt och kontrade sedan in segermålet två minuter före full tid.

Mikael Zajkowski vaktade Modo-målet, då Harald Lückner valde att vila Karol Krizan, matchens enda OS-spelare. Kanske var det just målvaktsvalet som fällde avgörandet, för Zajkowski var den spelare som såg mest motiverad ut av alla på isen.

En som uppenbarligen hade hämtat inspiration från OS var domaren Patrik Sjöberg. Han hade anammat den hårda bedömningsnivån och hittade ovanligt många utvisningar, mest hakningar och fasthållningar, i en match utan nämnvärt närkampsspel.

ARTIKELN HANDLAR OM